nieuws

Welke drijvende zwembaden had Rotterdam vroeger?

drijvendbad
drijvendbad
ROTTERDAM - Onlangs is bij het Stadsinitiatief het plan geopperd om een drijvend zwembad in de Rijnhaven te laten ‘varen’, maar Rotterdam had begin vorige eeuw een keur aan drijvende zwembaden. Wie kent de namen en heeft er misschien zelf nog wel in gezwommen?Op deze wwww-vraag kwamen vele reacties binnen. Een greep uit de reacties:Siet Bloemendaal: ik heb mijn diploma gehaald in het Mallegat, dan stonden er enorme rijen, het ene uur mochten de meiden zwemmen en het andere uur de jongens. Maar je wist nooit wie er dan aan de buurt was. Lag bij de gasfabriek aan de Oranjeboomstraat. Het was een vierkant lang ding, met rondom hokjes. Je had aan de Maaskade ook zo’n zwembadTom Jansen: ja het Mallegat bij de Stadionweg, en het MaaskadebadMevrouw de Vries uit Rozenburg: Mijn man had zwemles in het Mallegat. Hij ging ook weleens in de Waalhaven zwemmen. Hij ging dan in zijn onderbroek zwemmen.Meneer de Koning: Er waren ook ratten in het water van het Mallegat. Het lag in een hoek een stille hoek. En ‘s avonds zwommen die ratten.Verder:Jannie: Het Maasbad aan de Maaskade.Joop: Zwembad het Mallegat in Rotterdam-Zuid.Mev. Scheffer: Zwembad de Kous nabij de Koushaven in Rotterdam-West.Mevr. Terlouw: Zwembad de Tramput in Charlois.
Antwoord:
Er waren vanaf begin 20ste eeuw diverse drijvende zwembaden in Rotterdam. Bekend zijn de twee zwembaden die in 1907 rond het Noordereiland werden geopend: een voor de heren en een voor de dames.
Een andere was het Mallegat in Feijenoord. Dit zwembad werd in 1922 geopend en had drie bassins. In 1962 werd het gesloten en verkocht aan een gemeente in Zeeland. Daar deed het 10 jaar dienst onder de naam Het Fort:
http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/4991/Drijvend_Zwembad_Het_Fort.html%E2%80%8F