nieuws

Opstelten wil stadswachten herkenbaarder maken

stadswachten
stadswachten
ROTTERDAM - De stadswachten krijgen voortaan allemaal hetzelfde uniform. Het pak moet in januari 2014 klaar zijn.
Doordat het uniform overal gelijk is, moeten de zogeheten boa's beter herkenbaar worden, schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Herkenbaar

''Bij een professionele boa hoort behalve een goede opleiding, ook een professioneel en herkenbaar uiterlijk en een helder takenpakket'', aldus Opstelten.
In Nederland werken momenteel 3600 boa's, de meesten in Rotterdam en de drie andere grote steden. Boa's worden door gemeenten onder meer ingezet om toezicht te houden of om parkeercontroles uit te voeren. Ze mogen in sommige gevallen handboeien bij zich dragen, maar nooit een wapenstok of pepperspray.

Meer taken

Opstelten wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om boa's in te zetten. Daarom mogen ze voortaan ook gebruikt worden om de drank- en horecawet te handhaven, om manifestaties in goede banen te leiden en om te controleren of mensen zich aan de regels omtrent vuurwerk en het milieu houden.
Een paar geleden kregen de Rotterdamse stadswachten ook al een nieuw uniform. Het hele project kostte uiteindelijk 1,2 miljoen euro. Dat is 1700 euro per stadswacht.