nieuws

Bijbelse krekelplagen in Rotterdam?

ROTTERDAM - Begin deze maand bezocht ik een Rotterdamse dierenwinkel waar het vrolijke getjirp van krekels klonk. De winkel verkocht ze als voer voor reptielen. Na jarenlang op zoek te zijn geweest naar een cd met 'tropische' krekelgeluiden, besloot ik een doosje levende huiskrekels te kopen voor 1,75 euro. Met het voornemen ze los te laten in de tuin voor een 'mediterrane sfeer' op zomerse avonden.
De kinderen reageerden geschokt; "We hebben het toppunt van mama's gekte bereikt", zei de jongste. Maar de krekels zelf reageerden enthousiast op hun 'uitzetting'. Na zonsondergang tjilpten ze er vrolijk op los en met een wit wijntje erbij waande ik me in Zuid-Frankrijk. Ook mijn volgers op twitter reageerden enthousiast op het bericht dat ik erover verspreidde. En sommigen volgden mijn voorbeeld.
In overtreding
Maandag ontving ik een lange brief van het ministerie van Economische Zaken. Het platform Stop Invasieve Exoten had mijn twitter-bericht onderschept en aangifte gedaan bij het ministerie. De 'Dienst Regelingen' besloot daarop de Flora- en Faunawet te handhaven en onderzoek in te stellen.
De coördinator Handhaving Flora-en Faunawet schrijft: "Ik verzoek u om binnen een week aan te geven of u inderdaad krekels heeft uitgezet, en zo ja; bij welke dierenwinkel deze vandaan komen. Ik verzoek u dringend te achterhalen welke soort is uitgezet. Enkel dan kan beoordeeld worden of de krekels eventueel teruggevangen moeten worden."
Want wat blijkt: het uitzetten van gekweekte of uitheemse soorten is volgens artikel 14 van de Flora- en Faunawet verboden omdat ze schade kunnen veroorzaken aan de inheemse flora en fauna. Oeps.
Dwangsom
Daarnaast heb ik volgens het ministerie niet alleen gehandeld 'in strijd met het verbod om dieren in de natuur uit te zetten', maar ook anderen aangezet tot het doen van hetzelfde door in mijn twitterbericht de 'hashtag' #zomertip te gebruiken.
Ook vermeldt de brief dat mij mogelijk een straf boven het hoofd hangt in de vorm van een dwangsom en dat het dossier kan worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
Geschrokken neem ik contact op met de dierenwinkel om de soort te achterhalen en met bioloog Kees Moeliker en het Bureau Stadsnatuur. Moeliker vindt de reactie van het ministerie overdreven, maar zou wel een dode krekel willen voor zijn 'dodedierenmeteenverhaal'-collectie in het Natuurhistorisch Museum.
Het bureau Stadsnatuur schrijft: "de ecologische impact van de huiskrekel is nihil is en hij komt in stedelijk gebied vaker voor. Maar hij was nog niet bekend in Rotterdam".
Krekelconcert
Na contact met ministerie laat een medewerkster weten de zaak verder te onderzoeken en deze week nog te beslissen of de krekels door de dienst moeten worden 'teruggevangen'.
Intussen hebben de buurtkatten het meeste werk al gedaan en hoeft Rotterdam niet langer te vrezen voor bijbelse krekelplagen. En ik? Ik vertrek volgende week naar Zuid-Frankrijk. Voor een onbezorgd krekelconcert en een goed glas Franse wijn. Proost!
En tot slot; don't try this at home!
Mirjam de Winter
verslaggever RTV Rijnmond

mirjam.de.winter@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl