nieuws

PvdA Zuid-Holland: maak zwarte lijst slechte bedrijven

Odfjell Tanks
Odfjell Tanks
ROTTERDAM - De Partij van de Arbeid in de Provinciale Staten wil dat er een zwarte lijst komt met chemische bedrijven die zich niet aan de regels houden. Daarmee moet duidelijk worden welke bedrijven een gevaar zijn voor de omgeving.
De PvdA hoopt zo de macht van de grote bedrijven in te dammen. PvdA Statenlid Eline van den Boogaard: "Mensen en personeel behoren inzicht te hebben in de veiligheid van hun directe omgeving. Dit inzicht stelt ze in staat bedrijven aan te spreken op hun gedrag, Met dit ‘naming and shaming’ principe dammen we de macht van deze grote bedrijven in. En dat is hoognodig, gezien de conclusies van het rapport Bovendien gaan bedrijven bij het bestaan van een zwarte lijst hun stinkende beste doen om daar niet op te komen."
Uiterlijk 1 januari
De PvdA wil dat de zwarte lijst, een periodieke openbare rapportage, uiterlijk 1 januari 2014 beschikbaar is. Experts hebben eerder aangegeven dat het heel goed mogelijk is een ranglijst te maken van bedrijven die goed volgens de regels werken en bedrijven die onderpresteren.
Haast geboden
Eline van den Boogaard: "Juist in deze drukbevolkte provincie is haast geboden. Alleen de regio Rijnmond telt al 110 bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken. Het organiseren van tegenmacht, dwingt bedrijven hun veiligheidsbeleid kritisch te beoordelen. En dat is belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van personeel en omwonenden."

Odfjell aanleiding

Aanleiding zijn de overtredingen van de milieuregels door het tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek. Morgen bespreekt Provinciale Staten een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar Odfjell. De provincie is de belangrijkste toezichthouder.