nieuws

Justitie eist 4 jaar en TBS voor serie-overvaller

ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Dordrecht is 4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 21-jarige serie-overvaller.
De jonge Dordtenaar sloeg gewapend met een mes zes keer toe; drie keer bij de Aldi aan het Troelstraplein in Zwijndrecht, twee keer bij de Plus aan de Sophiapromenade in Hendrik-Ido-Ambacht en één keer in een woning in Nootdorp.
Geldnood
Bij de politie bekende hij alle overvallen en vandaag vertelde hij de rechtbank, dat hij de eerste keer handelde uit geldnood. Waarom hij daarna doorging kon hij niet verklaren. Per keer maakte hij in de supermarkten tussen de 685 en 1100 euro buit. Incusief kosten en smartengeld eisen benadeelden en slachtoffers 8600 euro van de man.
Langdurig behandelen
De rechtzaak draaide vooral om de vraag of de overvaller TBS moet worden opgelegd. Een psychologe acht dat de beste garantie, dat hij langdurig behandeld kan worden voordat hij weer in de samenleving wordt losgelaten. De officier van justitie nam dat advies over. Ook zij is bang voor herhaling en constateert een lang strafblad en steeds meer geweld.

Advocaat vindt TBS stigmatiserend

De advocaat van de man is niet tegen een behandeling, maar vindt TBS stigmatiserend en overbodig. Hij stelt dat een PIJ-maatregel voldoende is. PIJ betekent plaatsing in een jeugdinrichting en kan worden opgelegd aan verdachten, die nog geen 21 jaar zijn. Dat is deze man wel, maar twee overvallen pleegde hij nog als 20-jarige.
Intellect van kind
Omdat de psychologe de man qua intellect inschat als een kind van 8 à 10 jaar oud, zou een jeugdmaatregel volgens de raadsman passend zijn. Of er uiteindelijk TBS wordt opgelegd of de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-TBS genoemd, is aan de Dordtse rechtbank. Die doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl