nieuws

Schietpartij Fazantstraat bij gerechtshof

schiet_Fazantstraat_2
schiet_Fazantstraat_2
ROTTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag gaat bekijken of twee agenten die in de Rotterdamse Fazantstraat een man doodschoten alsnog moeten worden vervolgd. Het hof doet dat op verzoek van advocaat Sander Janssen, die de familie van het slachtoffer bijstaat.

De 29-jarige Mike Stok werd begin april gedood door politiekogels. De Rotterdammer had ruzie gehad met stadswachten en een buurtbewoner over loslopende honden. Volgens de politie ging er zoveel dreiging van de man uit, dat hij moest worden neergeschoten.
Justitie in Rotterdam oordeelde dat de agenten terecht hadden geschoten: Mike Stok liep met een bijl rond en daardoor waren de levens van buurtbewoners in gevaar. Justitie besloot daarom de agenten niet voor de rechter te brengen.

Geen bijl

De familie van het slachtoffer is het daar niet mee eens. Advocaat Janssen heeft inzage gehad in het dossier van de Rijksrecherche: ”Allereerst gaat het niet om een bijl, of tomahawk, maar een houten wandelstok. Meerdere getuigen zeggen ook dat het een licht voorwerp was”.
Belangrijkste bezwaar van de advocaat is de stelling dat de agenten uit noodweer hebben gehandeld. “Op het moment dat meneer Stok werd geraakt, waren er geen buurtbewoners in zijn directe omgeving die gevaar liepen. Hij was daar in de binnentuin, vlakbij zijn eigen huis. Dat wisten de agenten ook, of in ieder geval hadden ze dat moeten weten.”
De politie had Mike Stok gesommeerd om te blijven staan, maar hij was weggerend. Janssen: ”Hij had natuurlijk moeten blijven staan. Maar ze hadden ook gewoon versterking kunnen aanvragen. Er zijn andere agenten geweest die juist hun wapen hebben weggedaan.”

Kogel in schuur

De agenten hebben niet op de benen geschoten, maar waarschijnlijk bewust op de romp: daar is de grootste kans om een persoon te raken en dus uit te schakelen. Sander Janssen: “Er is ook een politiekogel door een schuurtje gegaan, op borsthoogte. Daar had dus een onschuldige burger geraakt kunnen worden.”
De advocaat wil dat de agenten worden vervolgd voor medeplegen doodslag. “De beslissing om hen niet te vervolgen is onbegrijpelijk. De redenering van justitie deugt van alle kanten niet. Juist in een zaak als deze moet verantwoording worden afgelegd bij de rechter.”
Het is nog niet duidelijk wanneer het gerechtshof de zaak behandelt. Zowel de advocaat als de politie krijgen dan de gelegenheid hun standpunten toe te lichten. Uiteindelijk beslist het hof of de twee agenten al dan niet worden vervolgd.
Eerdere zaken waarbij het gerechtshof om een beslissing werd gevraagd waren bijvoorbeeld Hoek van Holland en Geert Wilders. In het eerste geval ging het ook om schietende agenten, die niet werden vervolgd. Bij Geert Wilders besloot het hof wel dat de politicus alsnog voor de rechter moest verschijnen, voor discriminatie. Hij werd daarna vrijgesproken.