nieuws

Papendrecht beveiligt beelden tegen diefstal

ROTTERDAM - Dieven die uit zijn op een paar kilootjes koper of brons, kunnen zich maar beter niet vergrijpen aan een beeld in Papendrecht. Deze gemeente heeft z'n beelden beschermd met sensors en zendertjes.
Dat lijkt nodig, want op tal van plaatsen in ons land verdwenen beelden. Die werden, vaak in stukken gezaagd of omgesmolten, aangeboden bij de schroothandel.
Onzichtbaar
De buit van hooguit een paar honderd euro staat niet in verhouding tot de schade, zeggen Jacqueline Blase van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers en cultuurwethouder Joke Reuwer van Papendrecht: "Het is triest dat dit moet, maar wel de enige manier om kunstenaars nog de kans te bieden hun werk in de openbare ruimte te tonen".
Woensdagmorgen kregen de stichting en de gemeente de beeldenbeveiliging officieel aangeboden door de bedenker. Dat is Ton Lommers van Segno d'Arte: "in de kunstwerken wordt een onzichtbaar, zogeheten Art Shield gemonteerd. Dat reageert op trillingen en zet een zendertje in werking".
Preventief
Bij een bepaald stralingsniveau wordt een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Mocht uit signalen van de ingebouwde zender blijken, dat het beeld van z'n sokkel gaat, dan komt ook de politie meteen in actie. Door de constante signalen kan het object op beeldschermen van het beveiligingsbedrijf gevolgd worden.
"We hebben de dieven waarschijnlijk al te pakken, nog voor ze bij de schroothandel op de stoep staan", denkt Lommers. Burgemeester Kees de Bruin plakte woensdag beveiligingsplaatjes op de beelden: "Dat heeft een preventieve werking. Als dief denk je wel twee keer na om hier een beeld te willen stelen".