nieuws

Taakstraffen voor schijnhuwelijken

Trouwerij (archief - sxc.hu)
Trouwerij (archief - sxc.hu)
ROTTERDAM - 23 mensen zijn woensdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor het aangaan van schijnhuwelijken. De nepbruiden en -bruidegoms trouwden in Groot-Brittannië om illegale Nigerianen aan een verblijfsvergunning te helpen.
In totaal stonden er dertig nepbruiden en -bruidegoms terecht. 23 verdachten werden uiteindelijk veroordeeld tot taakstraffen tussen de 120 en 200 uur. Enkele veroordeelden kregen naast een taakstraf een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Eén veroordeelde kreeg een celstraf. De nepbruiden en -bruidegoms komen onder meer uit Dordrecht en Rotterdam.

Britse sofinummers

De overwegend vrouwelijke schijnhuwelijkskandidaten vlogen eerst naar Groot-Brittannië om een Brits sofinummer aan te vragen. Daarmee werden onder andere uitkeringen en belastingtoeslagen aangevraagd. Na de huwelijksplechtigheid dienden de Nigerianen een aanvraag in voor een verblijfsvergunning.

2500 tot 3500 euro per huwelijk

In ruil voor het schijnhuwelijk kregen de bruiden en bruidegoms geldbedragen tussen de 2500 en 3500 euro. Die bedragen werden overigens niet altijd of slechts voor een deel uitbetaald.

Vier verdachten vrijgesproken

Een van de zaken werd afgewezen en vier verdachten werden vrijgesproken. Twee andere zaken werden door de rechtbank uitgesteld.
Foto: archief - sxc.hu