nieuws

College Schiedam neemt advies in BGS-kwestie niet over

bgs_schiedam
bgs_schiedam
ROTTERDAM - De vijf leidinggevenden van de sociale werkplaats BGS in Schiedam lijken definitief hun baan te verliezen. Vier van hen besloten bezwaar aan te tekenen tegen hun schorsing en werden in het gelijk gesteld door de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben woensdag laten weten deze beslissing niet over te nemen.

De vijf leidinggevenden van de Berckenrode Groep Schiedam werden op vrijdag 2 november op non-actief gesteld. Het college van Schiedam besloot in te grijpen na een SP-rapport over vermeende misstanden.
De leidinggevenden gingen kort na hun schorsing in beroep bij de bezwaarschriftencommissie. Die nam op 22 januari al een besluit, naar nu blijkt in het voordeel van de werknemers.

Geheime notulen

Het college van Schiedam nam sindsdien geen besluit. De reden was dat burgemeester en wethouders de uitkomsten van een onderzoek door de commissie Van de Vondervoort naar de eventuele misstanden wilde afwachten. Uit de uitgelekte geheime notulen van het college van 26 februari bleek echter dat men de commissie Van de Vondervoort in de opdracht wilde sturen 'om de schorsing in stand te kunnen houden'.
Daarmee had het Schiedams college de schijn tegen, ook al liet commissie-voorzitter Van de Vondervoort (PvdA) beïnvloeding niet te hebben geaccepteerd.
Betalen
De gemeente Schiedam moest de beslissing op het bezwaarschrift uiterlijk op 18 april kenbaar maken aan de leidinggevenden van de BGS. Maar omdat het rapport van de commissie Van de Vondervoort niet af was, liet het Schiedams college die termijn verstrijken. De rechter oordeelde recent dat Schiedam daarmee regels had overtreden. Binnen twee weken moest het besluit wel bekend worden gemaakt, omdat anders de boete per geval hoger dan 1200 euro zou uitvallen.

Vervolg

De gemeente Schiedam maakt vooralsnog niet bekend wat er met de vijf leidinggevenden van BGS gaat gebeuren. Zij kunnen tegen het besluit van het Schiedamse college nog bezwaar maken bij de rechter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl