nieuws

Aboutaleb roept Noorse directie Odfjell op het matje

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam stuurt donderdag een brief naar bestuursvoorzitter Laurence Odfjell in Noorwegen, waarmee hij hem ontbiedt voor een gesprek. Aanleiding hiervoor zijn de recente onthullingen van RTV Rijnmond, waaruit blijkt dat het tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek wederom incidenten heeft verzwegen.
De Commissie Economie, Haven, Milieu en Vervoer zou woensdagavond eigenlijk spreken over de uitkomsten van het rapport over de veiligheid bij Odfjell van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar dit debat werd overschaduwd door de recente ontwikkelingen bij Odfjell.
De tankterminal werd bijna een jaar geleden volledig stilgelegd onder druk van de inspectiediensten en mag nu nog maar een derde van de 300 opslagtanks voor chemicaliën en olieproducten gebruiken. Daarnaast loopt er nog een rechtszaak tegen Odfjell wegens verzwijgen van een ontsnapping van 220 ton butaan lekkages van het kankerverwekkende benzeen en andere verzwegen incidenten.
Nieuwe onthullingen
Dinsdag onthulde RTV Rijnmond dat Odfjell eerder dit jaar tanks in gebruik heeft genomen waarvan de veiligheid nog steeds niet is aangetoond en dat een lekkage van een uiterst brandbare stof niet is gemeld bij de inspectiediensten. Odfjell betaalde voor het illegaal gebruik van de tanks een dwangsom van 850.000 euro. Daarbij werden nieuwe dwangsommen opgelegd die een veelvoud zijn van het betaalde bedrag.
Aan RTV Rijnmond werd deze informatie dinsdagmiddag bevestigd door de milieudienst DCMR en de Provincie Zuid-Holland. Deze berichtgeving is daarna door de provincie ook aan persbureau ANP en andere media bevestigd. Bij RTV Rijnmond is informatie bekend dat nog meer recente incidenten bij Odfjell mogelijk zijn verzwegen.
Meerderheid gemeenteraad voor sluiting Odfjell
Woensdagochtend maakten Leefbaar Rotterdam, GroenLinks en de SP bekend dat dit voor hen aanleiding is voor een directe sluiting van Odfjell. Woensdagavond lieten ook de PvdA en de VVD weten dat er voor Odfjell in de Rotterdamse haven geen plek meer is als de berichtgeving van RTV Rijnmond juist is. Hierdoor is er een meerderheid in de gemeenteraad voor sluiting van het bedrijf.
Op het matje geroepen
"Hoe dom kun je zijn", zei Aboutaleb woensdagavond tegen de Rotterdamse gemeenteraad, “als je als bedrijf bij iedereen onder een vergrootglas ligt en nog incidenten niet meldt.” Samen met milieugedeputeerde Rik Janssen, havenwethouder Jeannette Baljeu gaat hij het verzwijgen van de incidenten tot op de bodem uitzoeken. De uitkomsten van dit onderzoek worden vrjdag verwacht.
Daarnaast roept hij de Noorse bestuursvoorzitter Laurence Odfjell op het matje om zijn kant van het verhaal te horen. "Ik hoef de lokale directie van Odfjell niet meer te spreken. Na het gesprek nemen wij onze maatregelen en daarbij staan alle opties open", zo stelde de burgemeester. Hij hoopt Laurence Odfjell zo snel mogelijk, waarschijnlijk begin volgende week, te spreken.
De laatste keer dat Aboutaleb de hoogste baas van de mulinational ontbood voor een stevig gesprek, leidde dit tot de 'vrijwillige' zogeheten safety shutdown van de gehele Odfjell-terminal op 27 juli vorig jaar. Odfjell verloor hierdoor Shell als grootste klant, waardoor er op de terminal vrijwel geen geld meer wordt verdiend.
Het spoeddebat over Odfjell in de Rotterdamse gemeenteraad, dat voor donderdagmiddag was aangevraagd, wordt hierdoor mogelijk verschoven naar volgende week.
Odfjell blijft ontkennen
De nieuwe directeur van Odfjell Terminals Rotterdam, Theo Olijve, die dinsdagavond tegenover RTV Rijnmond de incidenten ontkende en vertelde niets te weten van een betaalde dwangsom van acht ton, verstuurde woensdag aan het eind van de middag een persbericht naar de media en de gemeenteraad waarin wordt gesteld: "Zonder het principe van hoor en wederhoor toe te passen zijn er gisteren door RTV Rijnmond verschillende berichten in de media gebracht over Odfjell die pertinente onjuistheden bevatten."
In het persbericht meldt Odfjell onder meer: "OTR verzwijgt geen lekkages. Alle meldingen van voorvallen plaatsen wij al een jaar direct op de eigen website." Deze meldingen zijn op de Odfjell-website een beetje lastig te vinden. Voorheen was er een speciale nieuwspagina voor Odfjell Rotterdam, maar die was al een half jaar niet bijgewerkt en is sinds donderdagmiddag offline.
RTV Rijnmond heeft er bij Olijve herhaaldelijk op aangedrongen zijn kant van het verhaal voor microfoon of camera te vertellen, maar dit weigert hij. Ook woensdagavond wilde Olijve na afloop van het raadsdebat niet voor de microfoon reageren: “Ik zit er net vier weken en ik heb vanavond al genoeg over me heen gehad.”