nieuws

Kunstenaar maakt vogelhuisjes van sigarettenpeuken

ROTTERDAM - Een vogelhuisje, gemaakt van sigarettenpeuken. Met dat bijzondere ontwerp studeert Isaac Monté volgende week af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Door het rookverbod op de werkvloer en in de horeca liggen er volgens de kunstenaar steeds meer peuken op straat. Elke roker werpt volgens hem achteloos 2,5 kilo opgerookte sigaretten per jaar weg. Vroeger maakte ook Monté zich daar schuldig aan. Nu stopt hij de peuken in zijn broekzak en heeft hij ook zijn vrienden overgehaald om filters te sparen.

Bloedzuigers

De peuken gaan in een papierversnipperaar en daarna in een mal in de oven. Wat te voorschijn komt is een enigszins meurend huisje, dat Monté "filterfactory" heeft gedoopt. Of de vogels het een prettig onderkomen vinden? "Die gebruiken ook peuken als ze zelf een nestje bouwen", zegt de kunstenaar. "Bovendien houden de peuken bloedzuigers op afstand."
Wie een vogelhuisje wil bemachtigen moet daarvoor een peuk uitdrukken in een speciale zuil. Bij elke 300ste peuk klapt in die zuil een deurtje open en kan de brave roker een filterfactory als cadeau'tje pakken.