nieuws

Koken met Boeken: Zomerse limonade met verse aardbeien

aardbei
aardbei
ROTTERDAM - Elke maand kookt Annet Zandvoort van Cafe-Restaurant DikT een recept voor ons uit een kookboek wat ze leent bij de bieb. Deze keer geen pasta of taart, maar een heerlijk verfrissend zomerdrankje met aardbeien.Want wist je dat we al sinds de bronstijd aardbeien eten?  En dat de botanisch naam voor dit heerlijke zomervruchtje ‘Fragaria’ is. En dat op veel oude schilderijen de aardbei werd afgebeeld om kortstondig genot te symboliseren? Dat klinkt spannend...Misschien dat chefkok Annet Zandvoort daarom zo graag met deze zomerkoninkjes wil kokkerelen.Luister hier naar een culinair verslag van deze zomerlimonade. Wil je het liever zelf maken? Hieronder staat het recept.

Aardbeiensiroop

Voor 1 liter
*1,4 kg rijpe geurige aardbeien
*suiker (zie recept)
*sap van 2 citroenen
Pureer de aardbeien in een blender of keukenmachine. Giet de puree in een met kaasdoek beklede zeef en druk er zoveel mogelijk sap uit.
Meet het sap af, en nu gaan we even rekenen!
Voeg op elke 5.7 dl sap 225 g suiker toe in een pan van niet-reagerend materiaal. Verwarm het mengsel en los er op laag vuur al roerend de suiker in op. Niet koken! Voeg het citroensap toe en laat het sap 5 minuten staan.
Schenk de siroop in gesteriliseerde flessen, sluit ze en geef ze een warmwaterbehandeling.
Warmwaterbehandeling: Zet de flessen in een pan heet water, helemaal onder. Zet ze eventueel vast met doeken om gerammel tegen te gaan of zet ze in een rek. Deksel erop om stoom niet te laten ontsnappen. Laat het water zachtjes borrelen (88 graden) een minuut of 20 voor 6.5 dl. Een minuut of 25 voor een liter siroop.
Bewaar de siroop maximaal 6 maanden op een koele donkere plaats. Heerlijk met bubbelwater of over ijs, pannenkoeken enzovoortsmeer.
Uit:
Perfect conserveren van Hilarie Walden
629.9