nieuws

Moordverdachten zaten in zwendelpraktijken

Steven_Rijsdijk
Steven_Rijsdijk
ROTTERDAM - Twee mannen die worden verdacht van de moord op Rotterdammer Steven Rijsdijk zaten vermoedelijk in grote zwendelpraktijken. Dat is volgens justitie uit het onderzoek naar de moord gebleken.

Eerder was al bekend dat de 28-jarige Rijsdijk was vermoord om de premie van zijn levensverzekering op te strijken. Justitie zegt dat Amar H. en Edward A. ook andere pogingen hebben gedaan om verzekeringsmaatschappijen flink op te lichten.
Het lichaam van Steven Rijsdijk werd op 25 februari van dit jaar gevonden, in zijn woning in de Sint Annalandstraat in Rotterdam Pendrecht. De recherche kwam erachter dat kort ervoor een levensverzekering was afgesloten door Rijsdijk zelf.

Half miljoen

De man had het plan zich te laten mishandelen. Door de uitkering zou hij nooit meer hoeven te werken. Verdachte Edward A. heeft verklaard dat hij en Amar H. hele andere bedoelingen hadden: als Steven Rijsdijk namelijk zou overlijden, dan zou het verzekeringsgeld naar zijn zakelijke compagnon Amar H. gaan. Voor het lieve sommetje van een half miljoen euro.
Amar H. heeft nog geen verklaring afgelegd, maar hij zal waarschijnlijk gaan ontkennen. Justitie ziet juist hem als drijvende kracht achter het moordplan én achter meer fraudezaken. De 25-jarige Rotterdammer zou op de avond van de moord een verkeersongeluk in scène hebben gezet, ook om de verzekering op te lichten. Bij dat ongeval was een auto van Edward A. betrokken.

In scène gezet

Eerder, op 2 januari van dit jaar, zou hij een overval op zijn woning in scène hebben gezet. Daarbij liet hij zich door Edward A. in elkaar slaan. Ook Amar H. had een verzekering afgesloten op zijn eigen leven en mogelijke ongevallen.
Daarnaast zegt de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst(FIOD) nog meer fraudes rond Amar H. op het spoor te zijn, zoals valse facturen, onjuiste belastingaangiften en valse koopovereenkomsten.
De twee verdachten zijn eerder samen op boevenpad geweest. Zij hebben geprobeerd de ouders van Edward A. af te persen en daarvoor een gevangenisstraf van vier jaar gekregen. Volgens justitie bleek destijds dat Edward A. zwakbegaafd is en makkelijk beïnvloedbaar.

Foto: het slachtoffer Steven Rijsdijk