nieuws

Rotterdamse marktlui dreigen met rechter

ROTTERDAM - Rotterdamse marktkooplui op de Binnenrotte dreigen met de rechter, als er teveel kramen moeten verdwijnen van de centrummarkt. Ze willen duidelijkheid over het aantal kramen dat wordt geschrapt en over hoeveel werkgelegenheid daarmee verloren gaat.
Met de komst van de Markthal aan de Binnenrotte is er minder ruimte voor kramen op dinsdag en op zaterdag. Ook wil de gemeente de Binnenrotte herinrichten, zodat het ook buiten de marktdagen een aantrekkelijke ruimte wordt om te verblijven. Tot slot moeten er bredere wandelpaden op de markt komen. De verkoopruimte per kraam wordt daarom verkleind. Volgens wethouder Karakus keren na de vernieuwing op de markt 75 kramen minder terug.
Vooral meelopers de dupe
Kraamhouders met een vergunning kunnen waarschijnlijk allemaal terugkeren. De klappen vallen waarschijnlijk bij de zogenaamde meelopers. Dat zijn marktkooplui die op de marktdag zelf met de marktmeester meelopen en via loting de lege plekken mogen opvullen. Voor hen wil Karakus op de verlengde markt bij de Meent 40 plekken reserveren, maar daar moet de gemeenteraad nog wel mee instemmen.

180 kramen

Rob den Dunne van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel zegt dat die meelopers soms al 17 jaar moeten loten en dat ze eigenlijk allang een vaste plaats moeten hebben. Hij gaat er van uit dat 180 kramen moeten verdwijnen en dat daardoor honderden mensen op straat komen te staan.

'Tarieven standplaatsen weer omhoog'

"Dan moet je er ook nog eens op rekenen dat de prijzen voor een plaats op de markt voor het tweede achtereenvolgende jaar met 30 procent worden verhoogd", zegt Den Dunne. "De markt moet kostendekkend zijn en als er minder kramen zijn, kunnen de marktkooplui het verschil in omzet betalen. Als ze dan ook nog eens een kleinere verkoopruimte krijgen, dan houden ze het hoofd niet boven water."