Arts Erasmus MC: 'Licht aan het einde van de tunnel, maar te vroeg voor versoepelingen'

Versoepeling van de coronaregels, weer uit eten en op een terrasje zitten, licht aan het einde van de tunnel... het klinkt ons na ruim een jaar crisis als muziek in de oren. "Maar het is nu nog nét te vroeg om de samenleving open te gooien", zegt Robin Peeters, hoofd corona-afdeling in het Erasmus MC.

Terwijl het kabinet overweegt om vanaf 21 april de lockdown te versoepelen, wordt de druk op de ziekenhuizen groter. "In de laatste twee weken zien we dat het aantal patiënten dat wordt opgenomen, steeds toeneemt", zegt Peeters. "Vannacht waren alle bedden in het ziekenhuis bezet. We waren genoodzaakt om vijf patiënten op de spoedeisende hulp te laten overnachten. Dat betekent dus dat we andere behandelingen moeten afzeggen en zijn nu al aan het kijken of we patiënten kunnen overplaatsen naar andere ziekenhuizen."

'Dubbel gevoel'

Peeters kijkt dan ook met een 'dubbel gevoel' naar het nieuws over de versoepelingen. "Ik snap de maatschappelijke druk op de politiek om mensen hoop te geven, maar we moeten uitkijken dat we het signaal afgeven dat we er al zijn, dat alles weer open kan. Zo is de situatie op dit moment absoluut niet. Ik snak zelf ook naar perspectief, maar we moeten uitkijken dat we niet té snel té grote stappen zetten", waarschuwt hij.

Volgens Peeters moeten we pas versoepelen als de piek van de derde golf achter de rug is. Volgens het RIVM komt die half april. "De voorspellingen van het RIVM zijn altijd heel betrouwbaar, maar het blijven voorspellingen", reageert Peeters. "Het kan zijn dat die pas twee weken later komt als de versoepelingen pas van kracht zijn. Op dit moment zitten we in de stijgende lijn qua besmettingen en ziekenhuisopnamen. Dan is versoepelen niet verstandig."

'Geen domme dingen'

De ziekenhuizen kunnen erop rekenen dat "we in het zicht van de haven geen domme dingen gaan doen". Zo reageert minister De Jonge vrijdag naar aanleiding van de onrust over mogelijke versoepelingen vanaf 21 april.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) toonde zich donderdag stomverbaasd over een plan dat er ligt om de terrassen en winkels weer te openen en de avondklok af te schaffen. De koepelorganisatie wees erop dat het aantal patiënten, ook op de ic's, nog toeneemt en dat een groot deel van het personeel nog niet is gevaccineerd.

Licht aan het einde van de tunnel

De Jonge vindt de noodkreet heel begrijpelijk. "Ze zeggen terecht: weten jullie het wel zeker?" Hij wijst erop dat het plan met versoepelingen nu bij de deskundigen van het OMT ligt en dat hun advies een doorslaggevende rol speelt.

Peeters benadrukt wel dat er licht is aan het einde van de tunnel. Vaccinatie is volgens hem hét middel om uit de huidige situatie te komen. "We zien nu al dat het aantal 80-plussers dat op de IC belandt, gehalveerd is ten opzichte van november. Dat komt omdat veel mensen in die leeftijdscategorie gevaccineerd zijn. We zijn er dus echt bijna, maar moeten nog even volhouden."

Meer over dit onderwerp:
RIVM CORONACRISIS ERASMUS MC ROTTERDAM Nieuws
Deel dit artikel: