nieuws
'Zelfs boswachter kan bij onze internetgegevens'

ROTTERDAM - Zijn bedrijf stuurt voortdurend privégegevens van internetgebruikers naar de overheid, maar wat ermee gebeurt? Directeur John Knieriem van het Rotterdamse hostingbedrijf Intermax uit zaterdag zijn zorgen in de Volkskrant. "Hoe voorkomen we dat dit uit de hand loopt?"
Net als andere internetbedrijven is Intermax wettelijk verplicht dagelijks namen, IP-adressen en andere gegevens door te sturen naar het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), een afdeling van justitie.
'Naar hartelust frotten'
Wat ermee gebeurt weet directeur Knieriem niet. Wat hij wel weet, is dat veel opsporingsambtenaren er "naar hartelust in kunnen frotten", zegt hij in het interview. "Zelfs een boswachter kan erbij. De meeste mensen hebben geen idee wat er in Nederland allemaal mogelijk is."
Knieriem is bezorgd over het gebrek aan waarborgen. "De enige controle op het gebruik van die gegevens wordt uitgeoefend door het ministerie zelf. Dat is toch merkwaardig? De slager keurt zijn eigen vlees. Waarom is daar geen onafhankelijke instantie voor?"
De directeur van het hostingbedrijf is ook "een burger en een democraat", zegt hij. "En ik wil inzicht. En de zekerheid dat justitie onze privacy goed beschermt."