nieuws
Einde nadert voor 'invasieve' Hoekse kraaien

ROTTERDAM - Het lot van de huiskraaienkolonie in Hoek van Holland is bijna bezegeld. De provincie Zuid-Holland mag de exotische vogels laten afmaken, tenzij de Faunabescherming nog een juridische list weet te verzinnen.
De rechtbank in Den Haag besloot vrijdag dat de Indische huiskraaien bestreden mogen worden, tot grote teleurstelling van de Faunabescherming die een rechtszaak had aangespannen om dat te verhinderen.
Mogelijk beroep
De organisatie hoopt nog iets te kunnen doen voor de circa 20 kraaien, maar heeft nog niet besloten of het zin heeft om beroep aan te tekenen bij de Raad van State, zei een woordvoerster zaterdag. Een dure rechtszaak moet wel enige kans van slagen hebben.
De huiskraaien zitten al sinds de jaren 90 rond het station van Hoek van Holland. Ze zijn vermoedelijk als verstekeling op een schip meegekomen uit Azië. Bij een telling in 2012 werden er 23 gesignaleerd.
Exoten
Zuid-Holland ziet de dieren als 'invasieve exoten': ze horen hier niet thuis en vormen mogelijk een gevaar voor inheemse soorten zoals andere vogels, hagedissen en kikkers. Wanneer de provincie wil beginnen met het uitroeien van de kraaien is nog niet bekend.
Volgens de faunabescherming zijn de vogels helemaal niet schadelijk en is hun aantal in de loop der jaren ongeveer gelijk gebleven. Ook de Partij voor de Dieren nam het voor de kraaien op.
Succesje
Eind vorig jaar boekten de kraaienbeschermers nog een juridisch succesje: de dieren kregen uitstel van executie omdat ze op de lijst met beschermde diersoorten stonden. Dat was een foutje, want de vogels stonden tegelijkertijd op lijsten met 'ongewenste vreemdelingen'. Verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma hakte onlangs de knoop door en schrapte de huiskraai van de lijst met beschermde soorten.