nieuws
Waarom is rood eigenlijk de meest 'agressieve' kleur in de was?

ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 6 juli werd de volgende vraag gesteld:Vallonne Venrooy: waarom is rood eigenlijk de meest 'agressieve' kleur in de was? Ook in films en reclames en zo zijn verwassen kledingstukken zoals sokken altijd roze geworden en nooit bijvoorbeeld lichtgroen. Waarom geven andere kleuren niet net zo af?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord:
In een verf worden pigmenten omhuld door bindmiddel en opgenomen in een chemisch netwerk. Dit zorgt er voor dat de pigmenten zijn vastgezet. Bij sommige kleuren zijn door de chemische samenstelling van de pigmenten deze veel minder omhuld door het bindmiddel. Hierdoor zitten ze als het ware tussen de bindmiddelmoleculen in en zijn dus niet vastgezet.
Hierdoor kan het voorkomen dat bij reiniging, afgifte van het pigment wordt veroorzaakt. Dit omdat tijdens het reinigen het pigment uit het bindmiddel wordt los gewreven. Het pigment kan achterblijven op een doek en in het spoelwater. Bij een aantal heldere pigmenten valt dit afgeven op.
Ook minder heldere pigmenten geven in principe af, echter het is minder tot niet zichtbaar. Er zijn ook pigmenten waar het verschijnsel niet voorkomt. Dit hangt samen met de eigenschappen van de pigment- en de bindmiddel- combinatie. Duidelijk is dat dit verschijnsel vooral zichtbaar is bij sterk blauwe, gele, violet en rode kleuren. Het afgeven leidt in de praktijk niet tot het falen van het verfsysteem. Na verloop van tijd kan het afgeven iets minder worden, maar het zal nooit helemaal verdwijnen.