nieuws

Luzdary droomt van Paralympische Spelen

ROTTERDAM - Luzdary van Wanum (20) is hard op weg om deel te nemen aan de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Ze ontworstelde zich uit een diep dal, nadat ze als 12-jarige werd getroffen door een hersentumor.
“Als meisje droomde ik van een bestaan als profvoetballer”, vertelt Luzdary terwijl ze kijkt naar haar oude voetbalfoto’s. “Ik speelde in de vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Mijn droom was om door te breken in het vrouwenvoetbal.”
Maar tijdens een wedstrijd, waar ze zich in de kijker wilde spelen voor Oranje onder de 15, ging het mis. “Bij het koppen van de bal voelde ik een gedeelte van mijn lichaam tintelen. Toen wist ik dat er iets niet goed zat.”

Hersenbeschadiging

Artsen constateerden een hersentumor bij Luzdary. De vooruitzichten waren erg slecht. Maar door haar goede conditie, opgedaan tijdens het voetballen, durfden de chirurgen de tiener toch zware behandelingen toe te dienen. Wonder boven wonder herstelde Luzdary van haar ziekte. Maar de behandelingen resulteerden in spasme en hersenbeschadiging.
Haar droom om profvoetballer te worden, moest ze opgeven. Na een lange revalidatie beproefde ze haar geluk op de atletiekbaan. En met succes. Inmiddels heeft Luzdary drie Nederlandse records op 100, 200 en 400 meter.
Inspireren
Naast haar drukke bestaan op de atletiekbaan geeft Luzdary gymles aan gehandicapte kinderen op de Mytylschool in Rotterdam. Doordat ze zich als geen ander kan inleven in de kinderen, hoopt ze de jeugd te inspireren. “Nooit opgeven, is mijn levensmotto. Met een beetje doorzettingsvermogen kan je ver komen in het leven.”
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Luzdary al een bewogen leven achter de rug. Maar de inwoner van Capelle is nog onverminderd ambitieus. “Mijn ultieme droom is deelname aan de Paralympische Spelen in Rio. Daar zet ik alles voor opzij.”