nieuws

Voetbalklassieker zonder uitpubliek veel goedkoper

ROTTERDAM - Het weren van uitpubliek bij de wedstrijden tussen aartsrivalen Ajax en Feyenoord heeft z’n vruchten afgeworpen. Vier jaar lang zijn er rond wedstrijden geen grote confrontaties geweest tussen de supporters van de twee clubs.
De maatregel heeft ook bijna een miljoen euro bespaard op de politiekosten, blijkt uit onderzoek van de NOS. Ook voor de clubs is het spelen zonder uitpubliek voordeliger. Ze hoeven minder stewards in te zetten en kunnen meer kaartjes verkopen.
In 2009 besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam om voortaan geen supporters van de bezoekende club toe te laten bij de klassieker vanwege de ongeregeldheden bij de wedstrijden en de politiekosten die alsmaar toenamen.
Aanstaande vrijdag wordt de maatregel geëvalueerd. Dan wordt bekeken of supporters van Feyenoord weer welkom zijn in de Arena en supporters van Ajax in de Kuip.

Supporters

De supportersverenigingen zien het uitpubliek in elk geval graag terugkeren. ''Wat ons betreft kan het gewoon weer,'' zegt Frank de Winter van supportersvereniging Feyenoord. ''Op een gegeven moment heb je een straf gehad en die is over.''
De Feyenoordaanhang heeft ook gesproken met de supporters van Ajax. ''Dat was geen enkel probleem. Die zitten er hetzelfde in als de vereniging van Feyenoord,'' zegt De Winter.
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam vindt in elk geval dat het de goede kant op gaat. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt dat het kostenaspect meegenomen moet worden in de beslissing.