nieuws

Strandgangers vaak in de problemen bij mooi weer

ROTTERDAM - Verdwaalde kinderen, zwemmers in de problemen en gewonde strandgangers: De strandwachten in Ouddorp hebben tijdens het mooie weer de handen vol. ''Mensen kennen de gevaren van de zee niet.''
Het mooie weer is alweer een tijdje goed voor volle stranden. Dat enthousiaste strandgangers zichzelf vaak als geen ander in de nesten weten te werken, ondervindt ook de Ouddorpse postcommandant Witte van de strandwacht dagelijks. ''Botbreuken, kitesurfers in de problemen en bewusteloze personen,'' somt hij het strandleed op.
Niet alle problemen kunnen worden vermeden, maar volgens Witte zijn mensen zich vaak niet bewust van de risico's die ze op het strand lopen. ''Zo laten mensen hun kinderen rondlopen zonder telefoonnummer op de arm,'' klaagt hij. Daardoor duurt het soms even voordat verdwaalde kinderen worden herenigd met hun ouders.
Ook opkomend water brengt mensen soms in de problemen. ''Mensen staan dan op een zandbank en worden opeens van achter ingesloten door het water,'' waarschuwt hij. Toeristen die slecht ter been zijn of kinderwagens bij zich hebben kunnen zo ernstig in de problemen raken.
Toch hebben de strandwachten naar eigen zeggen weinig te klagen over hun werk. ''Het is heel erg variërend,'' vertelt Witte. ''We zijn overal mee bezig. We varen zelf, rijden patrouille en maken ondertussen een praatje met mensen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl