nieuws

De historie van het North Sea Jazzfestival

ROTTERDAM - Van 9000 bezoekers tijdens de hele eerste editie naar ruim 23.000 per dag nu. Het North Sea Jazzfestvial is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.
Het North Sea Jazzfestival is in 2006 door Rotterdam 'afgesnoept' van Den Haag. In de hofstad is het begonnen in 1976. Inmiddels in North Sea Jazz in Ahoy uitgegroeid tot een vaste waarde op de Rotterdamse festivalkalender.
Het driedaagse North Sea Jazzfestival is opgericht door Paul Acket. Deze zakenman heeft een vermogen vergaard met muziekbladen als Muziek Express. In 1975 verkoopt Acket zijn bedrijf en ontwikkelt én sponsort hij het North Sea Jazzfestival.
De eerste editie is in 1976 in Den Haag: zes podia, 30 uur muziek en 300 muzikanten trekken meer dan 9000 bezoekers. Acket weet jazzgrootheden naar zijn festival te halen. Zo treden Sarah Vaughn, Count Basie, Dizzy Gillespie en Miles Davis op.
North Sea Jazz verhuist naar Rotterdam omdat het Congresgebouw in Den Haag na een verbouwing niet genoeg plaats meer biedt. Na het overlijden van oprrichter Paul Acket in 1992 organiseert concertpromotor Mojo het festival.
René Spork van het Stadsarchief Rotterdam heeft op het North Sea Jazzfestvial in Den Haag nog in opdracht van John Lee Hooker met de stoelen uit de zaal lopen sjouwen...