nieuws

"Check tekenbeet vooral op de warme plekjes"

ROTTERDAM - Met mooi weer, blote armen en blote benen, loop je het risico op een tekenbeet als je de natuur intrekt. Het RIVM verwacht alleen al deze maand 200.000 beten.
De GGD Rotterdam-Rijnmond adviseert daarom het lichaam dagelijks goed te controleren, vooral op de "warme plekjes," zoals de liezen, oksels, onderbroekrand, en bij kinderen ook de haargrens en achter de oorlel.

Een addertje onder het gras

Een teek laat zich niet uit de bomen vallen, zoals veel mensen denken. Het minuscuul kleine beest huist in hoog gras, struiken, duinen en tuinen en heeft het voorzien op ons bloed. "Ze zoeken hun maaltijd bij de mens. Als ze de kans krijgen, klimmen ze op je en bijten ze zich vast en zuigen zich vol," vertelt GGD-arts Annemieke de Raad.

Controle

Als de teek zich volzuigt met bloed, dan kan het insect de ziekte van Lyme veroorzaken met onder andere vermoeidheidsklachten tot gevolg. Om dit te voorkomen, moet de teek binnen een dag verwijderd worden. Daarom is dagelijkse controle van het hele lichaam aan te raden: "En check dan juist de plekken die je niet op het eerste oog ziet," zegt GGD-arts Annemieke de Raad.
Bij een rondvraag langs zon-aanbidders in het Euromast-park checkt de één juist wel op teken en de ander staat er niet bij stil. "Ik ga met korte broek en blote bast de wilde natuur in en controleer mezelf nooit. Ik sta daar gewoon niet bij stil." Een moeder is heel zorgvuldig. "Het is vaste prik om 's avonds even achter de oren en in de haren van de kinderen te kijken en zeker als we het park of de natuur in zijn geweest."

Pincet of tekentang

Een teek verwijderen kan met pincet en met een speciale tekentang. "De pincet zet je zo dicht mogelijk op de huid, zodat je de teek zo dicht mogelijk bij het hoofdje pakt en dan trek je hem recht omhoog eruit."

Beet controleren

Als de teek binnen een dag verwijderd is, is de kans heel klein dat er gezondheidsklachten zullen optreden. De GGD Rotterdam-Rijnmond adviseert om de plek nog een paar weken in de gaten te houden of die niet rood uitslaat. Dan moet je naar de huisarts.