nieuws

Thuiszorgers verliezen mogelijk alsnog deel loon

ROTTERDAM - Oud-medewerkers van zorgaanbieder Faveo moeten mogelijk alsnog 20 procent van hun loon inleveren. Het gaat om ongeveer 350 mensen die nu werken voor Aafje.
Aafje en vakbond Abvakabo ruziën al een tijdje over het loon van de thuishulpen, die afkomstig zijn uit de failliete thuiszorgorganisatie Faveo. De rechter bepaalde na het faillissement van Faveo dat een onafhankelijk bureau de functies van het personeel nog eens zou bekijken. Dat bureau schaalde alle functies opnieuw in, maar tegen een lager loon.
Volgens Abvakabo moeten de medewerkers zich vermoedelijk neerleggen bij hun loonsverlaging. ''We kwamen er niet uit met Aafje. Ook bij de rechter niet,'' erkent Wim van den Hoorn van de vakbond. ''Daarom maakten we afspraken om een derde partij in te schakelen. En die heeft zo geoordeeld. We gaan geen vierde specialist inschakelen.''

Bindend

Ook Aafje stelt dat het advies van het bureau onherroepelijk is. ''Aafje komt de afspraken na die op 12 maart jl. met de Abvakabo zijn gemaakt. Tijdens het kort geding dat toen diende, werd overeengekomen dat het advies van het functiewaarderingsbureau bindend zou zijn,'' meldde de organisatie.
Toch staan Aafje-medewerkers die hun loonsverlaging willen aanvechten niet helemaal met lege handen. ''We gaan aangeven dat ze zich kunnen melden en we gaan ze steunen in die bezwaarprocedure,'' belooft Van den Hoorn. Ook gaat de bond nog aankloppen bij de gemeente, maar er lijken voorlopig geen plannen te zijn om het werk neer te leggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl