nieuws

Zware tijd voor moslims: ramadan is begonnen

ROTTERDAM - Moslims gaan ook in de regio Rijnmond enkele zware weken tegemoet. De jaarlijkse vastenmaand ramadan is dinsdag begonnen en dat betekent dat tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. Ook seks is op die uren uit den boze.
Voor de Rotterdamse geloofsdeskundige Mustafa Uysal ging de wekker daarom om half vier 's ochtends. ''Tot vier uur hebben we gegeten en natuurlijk heel veel gedronken. Anders krijg je hoofdpijn,'' legt hij uit. Omdat ramadan in juli valt, zijn de dagen voor de moslims erg lang. ''Achttien uur lang,'' verzucht Uysal.
Ook supermarkten bereiden zich goed voor op de vastenmaand. Zo staat in de Albert Heijn aan de Krabbendijkestraat een speciaal ramadanschap met onder meer Turks fruit en vijgen. ''Dat is natuurlijk gewoon inspelen op de wensen van de klant,'' vertelt de filiaalmanager, die erkent dat het schap geen enorme bijdrage levert aan de omzet.
''Het is een klein schap, dus een enorme boost levert het niet,'' zegt de filiaalmanager. Het is vooral een bescheiden dienst aan de islamitische klanten. Sommige 'ramadanhapjes' zijn populairder dan anderen: Zo vliegen vooral de dadels over de toonbank. ''Veel mensen die aan de ramadan doen eten 's avonds symbolisch een dadel,'' aldus de supermarktmanager.
Niet alle moslims moesten dinsdag vroeg hun bed uit om te kunnen eten. De ramadan begint voor verschillende groepen op verschillende momenten. Dat heeft te maken met de stand van de maan. ''Arabische moslims nemen aan dat de morgen de eerste halve maan is. Turkse moslims beginnen vandaag,'' vertelt theoloog Uysal. Mogelijk neemt het aantal dadelkopers in de Krabbendijkestraat de komende dagen dus nog flink toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl