nieuws

Nieuwe waterleiding onder de Lek door

ROTTERDAM - Het kost drie miljoen euro en als het tegen zit een beetje hoofdpijn, maar dan heb je wel een nieuwe waterleiding onder de Lek door.
Komende zaterdag moet de drie kilometer lange leiding onder de rivierbedding van de Lek liggen. Nu ligt-ie nog in stukken, in de Alblasserwaard, bij Nieuw-Lekkerland. Daar worden de pijpen voor de leiding achter elkaar gelegd en aan elkaar gelast.

Boorgat

Twee boormachines werken aan weerszijden van de rivier naar elkaar toe, eentje achter de Lekdijk, tussen Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk, en de andere aan de Schuwacht, bij Krimpen aan de Lek. Vrijdag moet de tunnel klaar zijn en wordt de leiding, met een doorsnede van 60 centimeter, van noord naar zuid in het boorgat getrokken.
Eind september is de klus klaar en zijn de zuiveringsstations van Nieuw Lekkerland en Lekkerkerk met elkaar verbonden. "Dat is nodig", vertelt Joost van Luijt van drinkwaterbedrijf Oasen, "omdat we in Lekkerkerk de komende jaren gaan verbouwen. En onze klanten aan de noordkant van de rivier willen wel gewoon water uit de kraan".

Spannend

Het inhuren van een 'beetje' water bij een ander bedrijf is volgens hem geen optie: "Daarvoor gaat het om teveel drinkwater. Er loopt hier straks 500 duizend liter per uur door deze nieuwe leiding om het drinkwater voor 30 duizend mensen te garanderen". De leiding komt onder de rivier op 22 meter diepte te liggen.
"Het is een mooie, maar ook spannende klus", vertelt uitvoerder Wilfried Stoop. Het risico bij deze klus is dat de buis tijdens het 'intrekken' onder de rivier klem komt te zitten en ook niet meer terug getrokken kan worden. Als dat angstscenario vrijdag of zaterdag opdoemt, wordt de klus een tikkeltje duurder.