nieuws

Wereldmuseum verkoopt deel collectie

wereldmuseum
wereldmuseum
ROTTERDAM - Het Rotterdamse Wereldmuseum heeft een deel van de collectie verkocht. Het gaat niet om de gemeentecollectie, maar om de collectie van de Vrienden van het wereldmuseum, dit is een groep particuliere investeerders.
Museumdirecteur Stanley Bremer: "We hebben een grote staande boeddha goed kunnen verkopen. Hiervoor in de plaats hebben we een andere boeddha kunnen terugkopen, een prachtig stenen beeld uit de 9e eeuw afkomstig uit Indonesie."
Het beeld moet een plek krijgen in de collectie van het museum die momenteel wordt heringericht. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt om te investeren in een zen-terras op de kade voor het museum. Op dit moment is er al een klein terras ingericht, maar het museum wacht nog op een vergunning om te mogen uitbreiden.
Het Wereldmuseum kwam in oktober 2012 in het nieuws omdat de directie een deel van de collectie wil verkopen. Omdat de collectie eigendom is van de gemeente Rotterdam is toestemming van de raad nodig en deze is nog niet gegeven.
Omdat de subsidie voor het museum met bijna de helft is verminderd, wordt gezocht naar commerciele alternatieven. Half mei werden 28 medewerkers, driekwart van het personeel, ontslagen.