nieuws

De sprong over het Kanaal

ROTTERDAM - Hellevoetsluis moet uitgroeien tot een stad met wel 300.000 inwoners. Dat is het plan van burgemeester Aarse als hij in 1968 wordt aangesteld.
Aarse gaat ervan uit dat de Hoogovens naar de Maasvlakte komen. Dat betekent een hoop werkgelegenheid en voor die mensen zijn huizen nodig. Op 6 november 1969 presenteert burgemeester Aarse zijn plan voor de uitbreiding van Hellevoetsluis. Er komen woningen, scholen, verzorgingscentra, medische voorzieningen en winkels.
Van het plan is niets terecht gekomen. In 1971 wordt het plan voor de komst van Hoogovens naar de Maasvlakte eerst uitgesteld en tenslotte geschrapt. Dat is een bittere pil voor Hellevoetsluis.
Het gemeentebestuur maakt vervolgens nieuwe plannen. Die gaan uit van een groei tot ongeveer 30.000 inwoners. Hellevoetsluis gaat dan toch uitbreiden en dat moet ook eigenlijk wel, want de grond voor nieuwbouwwoningen is al aangekocht.
Op 13 april 1976 slaat minister Gruijters de eerste paal voor de nieuwbouwwijk De Struyten. De wijk komt in de polder de Struyten en daarmee maar Hellevoetsluis de sprong over het Kanaal.
Dan dient een nieuwe kans om te groeien zich aan. De landelijke overheid kondigt groeikernen aan. Gemeenten die worden aangewezen als groeikern krijgen een flinke zak met geld voor nieuwe woningen, maar ook voor het aanleggen voor voorzieningen.
Den Haag doet de toezegging dat Hellevoetsluis groeikern zal worden. Er wordt al gedacht aan het doortrekken van de metro. Groot is de verbazing als in februari 1976 de Verstedelingsnota wordt gepresenteerd: Spijkenisse wordt groeikern, Hellevoetsluis niet.
Hoe Hellevoetsluis uiteindelijk toch wordt aangewezen tot groeikern en wat dat betekent voor de gemeente, vertelt Bob Benschop van het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg.