nieuws

Zwemmen in een tramput?

ROTTERDAM - Het klinkt misschien raar, maar toch is het zo! Althans, met een beetje fantasie. Rotterdammers staan nu eenmaal bekend overal een eigen naam voor te verzinnen. Zo verging het ook Zwembad Charlois. In de jaren dertig van de vorige eeuw onstond er in Charlois een natuurbad. Destijds reden er nog geen metro's, maar wel trams.
Voor de tramverbinding van Rotterdam naar Hellevoetsluis is er zand nodig. Het benodigde wordt op Zuid weggeschept en zo kan er een fatsoenlijke tramrails worden neegelegd. Op de plek waar de grond is afgeraven is een put ontstaan, die zich langzaam maar zeker vult met water. Na enige tijd is de leegte verdwenen en heeft een kraakhelder natuurwater het levenslicht gezien. Men behoeft geen ingenieur te zijn, om te zien dat hier toch prachtig in gezwommen kan worden.
Op 2 augustus 1930 is het dan zo ver, Zwembad Charlois wordt geopend, maar onder die titel zal het nooit bekend worden. 'De Tramput' wordt het in de volksmond genoemd en deze naam is blijven hangen.
Harm Kramer van historische vereniging Ons Rotterdam, heeft zelf nog gezwommen in 'de Tramput', ook al is het maar één keer. Waarom? Laat Harm Kramer dat zelf maar uitleggen.