nieuws

Dordtse raad vindt parkeergarage Kromhout te duur

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Dordrecht ziet het niet zitten om 12 miljoen euro uit te trekken voor een parkeergarage aan het Kromhout.
Al ruim twintig jaar is er sprake van een tekort aan parkeerplaatsen aan de oostkant van de Dordtse binnenstad. Dat tekort is er volgens de raadsleden nog steeds, maar de oplossing van het college van burgemeester en wethouders kan niet op steun rekenen.
Zelfs de coalitiepartijen, met uitzondering van de VVD, twijfelen hardop aan het plan. "Wij halen het in elk geval niet van tafel. Als college hebben we er goed over nagedacht en we wachten de verdere discussie nu maar af", reageert verkeerswethouder Jasper Mos.

Eenmalig

Toen vijf jaar geleden een ontwikkelaar bij de gemeente aanklopte met de vraag of de gemeente wilde meeliften met zijn plan om een particuliere parkeergarage onder een nieuw appartementencomplex uit te breiden met openbare parkeerplaatsen, was een meerderheid van de Dordtse raad nog positief.
Inmiddels is het plan voor het wooncomplex geslonken tot 66 appartementen en 100 parkeerplaaten. Er kunnen 200 parkeerplaatsen extra gemaakt worden en dat kost de gemeente Dordrecht dan 12 miljoen euro. "Veel geld", zegt Mos, "maar zulke kansen doen zich maar eenmalig voor en je doet dit wel voor veertig jaar".

Energiehuis

Fractieleider Cor van Verk (PvdA) blijft er bij, dat zijn oude oplossing voor het tekort aan plaatsen aan de oostkant van de stad de beste is: "Gewoon een grotere garage bouwen bij het Energiehuis. Die komt er toch. En de afstand lijkt misschien groot, maar met de bus ben je er in vijf minuten".
Zijn collega David Schalken (Beter Voor Dordt) is ook niet enthousiast: "Zoveel geld uitgeven in deze tijd, dan moet je toch nog eens achter de oren krabben. Ik zie ook wel andere oplossingen. Als de garage aan de Drievriendenhof 24 uur open gaat en je verplaatst een poller bijvoorbeeld".

Afspraak

Peter Heijkoop (CDA) hikt ook aan tegen de kosten: "Dit moet je niet willen. Maar ja, het staat wel in ons verkiezingsprogramma en het collegeakkoord". Dirk Pols (VVD) vindt dat laatste belangrijk: "Afspraak is afspraak. Onlangs met de nieuwe discussie over de winkelsluiting op zondag hield het CDA ons ook aan het collegeakkoord".
Pols geeft aan dat hij met z'n coalitiepartners binnenkort een kopje koffie gaat drinken: "En dan moeten we deze discussie nog maar eens voeren". De Dordtse gemeenteraad beslist eind augustus definitief over het plan voor de parkeergarage aan het Kromhout.