nieuws

'Slachtoffers blij met telefoontje politie na aangifte'

ROTTERDAM - De meeste slachtoffers van woninginbraken, overvallen en berovingen stellen het zeer op prijs dat de politie tegenwoordig binnen twee weken terugbelt over het verloop van het onderzoek, ook al wordt er geen dader gepakt. Het vertrouwen in de politie zou hierdoor zijn gestegen.
De Rotterdamse politie heeft sinds januari vorig jaar de regel dat slachtoffers van zogeheten ‘high impact’ delicten als inbraken, overvallen en berovingen standaard na twee weken worden gebeld. Daarbij worden ze op de hoogte gesteld van het verloop van het onderzoek en wat er gedaan is om het delict op te lossen.
In de rest van het land wordt met de realisatie van de landelijke politie in januari dit jaar na twee weken alleen gebeld na een woninginbraak. Later dit jaar worden daar ook de overvallen en berovingen aan toegevoegd.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie was naar het politiebureau aan het Rotterdamse Doelwater gekomen om de Rotterdamse resultaten te bekijken. Ook belde hij hoogstpersoonlijk zelf met enkele slachtoffers om ze te vertellen over het verloop van ‘hun zaak’.
Districtschef Centrum Lianne Wierts van de politie Rotterdam erkent dat de aangiftebereidheid was verminderd doordat mensen na aangifte nooit meer wat van de politie hoorden en merkt dat het overgrote deel van de slachtoffers heel positief is over het terugbellen na de aangifte.
Het zal waarschijnlijk nog even duren, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat na aangifte van ieder delict de slachtoffers binnen enkele weken door de politie worden gebeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl