nieuws

‘Wegsturen directie DCMR lost problemen Odfjell niet op’

ROTTERDAM - Het wegsturen van de directie van milieudienst DCMR lost de problemen bij Odfjell niet op, stelt milieuwethouder Huub Eitjes naar aanleiding van opmerkingen in de gemeenteraad van Maassluis. Deze debatteerde dinsdagavond over het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over Odfjell.
In het onlangs verschenen rapport van de OVV wordt fors uitgehaald naar de inspectiediensten, zoals de milieudienst DCMR, die ruim 10 jaar lang het tankopslagbedrijf in de Botlek liet doormodderen met allerlei gevaarlijke situaties en niet daadkrachtig optrad. Volgens de onderzoekers was er zelfs sprake van een ‘onderhandelingstoezicht’.
Geen vertrouwen in DCMR
Verschillende partijen in de gemeenteraad van Maassluis stellen daardoor onomwonden geen vertrouwen meer te hebben in de DCMR en eisen het vertrek van de top van de milieudienst. CDA, ChristenUnie, D66, Maassluis Belang en de Verenigde Senioren Partij zijn van mening dat er nieuwe mensen moeten komen bij de DCMR om de door de OVV voorgestelde veranderingen door te kunnen voeren.
Kans geven
Ook de PvdA en de VVD zijn zeer kritisch over het functioneren van de dienst, maar willen niet zover gaan het vertrek van de directie te vragen. Zij vinden dat de DCMR een kans moet krijgen om te bewijzen dat de veranderingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Veranderingen doorgevoerd
Wethouder Eitjes is het daarmee eens. Hij vindt dat de DCMR in het afgelopen jaar heeft laten zien dat er daadwerkelijk iets is veranderd in de manier van handhaven. Zo werd nog eind juni door Odfjell een dwangsom van 850.000 euro betaald omdat het zich niet aan de afspraken heeft gehouden.
Odfjell bij Aboutaleb ontboden
Naar aanleiding van recente onthullingen van RTV Rijnmond over nieuwe verzwegen incidenten bij Odfjell en de betaalde dwangsom, heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de directeur van het Noorse moederbedrijf Laurence Odfjell op het matje geroepen. Dat gesprek vindt woensdagochtend plaats. Volgens Aboutaleb ‘staan daarbij alle opties open’.