nieuws

Column Paul Verspeek: de Kuipvrees neemt af

Verstokte Feyenoord-fan Paul Verspeek
Verstokte Feyenoord-fan Paul Verspeek
ROTTERDAM - Feyenoord-MVV op 19 september 1971 was mijn eerste wedstrijd in de Kuip. Uitslag 2-0 door doelpunten van Lex Schoenmaker. Als jongetje van zeven op het familievak PP ging er een wereld voor mij open. Het was de eerste en laatste keer dat ik Coen Moulijn in levende lijve heb zien spelen.
Sindsdien heb ik honderden wedstrijden gezien, nee: beleefd. Eerst op Vak S, nu al dik twintig jaar op TT. Mijn oudste broer (ook vak TT) heeft wel eens gezegd: “ik heb nergens zoveel emoties liggen als hier in de Kuip.” Dat is hem thuis niet in dank afgenomen, maar ik voelde wel met hem mee. Explosies van vreugde en momenten van diepe droefenis. Het is allemaal verbonden met dat prachtige stadion, dat een tweede huiskamer werd.
Logisch dat de sentimenten opspelen als de vraag wordt gesteld: ben je voor een nieuwe Kuip? Dat voelt alsof je moet nadenken over het afstaan van je eigen kind. Mijn eerste reactie was daarom negatief.
Daar speelde nog een ander aspect bij, waar ik niet veel mensen over hoor. Het Nieuwe Stadion biedt veel meer plaats aan business units en business seats. Dat is nodig want daar moet het grote geld vandaan komen. Leuk en aardig, maar wat betekent het voor de sfeer in het stadion? Die gaat er op achteruit.
Wij van Vak TT ergeren ons elke thuiswedstrijd aan die zogenaamde supporters die de VIP-boxen en rode stoeltjes bevolken. Vlak voor de wedstrijd zie je vooral lege plekken. Na de rust, als de wedstrijd is hervat, zit iedereen op zijn stoel behalve daar. Aan de Maaszijde is het nog de Lange Leegte en slechts langzaam druppelt het weer vol.
In de business units vind je de gelikte zakenlui en geblondeerde vrouwen met zoete witte wijn, die met de rug naar het veld de wedstrijd beleven. Ze schelden nooit op de scheidsrechter en ze kennen Anthony Lurling niet. Laat staan dat ze weten wat het beroep van zijn moeder is. Kortom: je wint er geen wedstrijden mee. Met supporters zoals ik wel. Wij zijn na elke wedstrijd schor na ons (beschaafde) geschreeuw.
De weerstand tegen de nieuwe Kuip komt voor een belangrijk deel ook daar vandaan. De gedachte dat het alleen maar om het grote geld gaat en niet om de sport. Om “hullie van de overkant” en niet om ons, echte supporters. Helaas is het de harde werkelijkheid dat het in de voetballerij om geld draait.
De afgelopen seizoenen waren voor Feyenoord succesvol maar ze stonden ook in het teken van het “net niet”. De begroting is subtop. De selectie is subtop. De rek is eruit. Ik heb het vaak horen zeggen vanuit de leiding van de club: “als we dat ene stapje nog willen zetten, is een nieuw stadion onontbeerlijk.”
Ik heb geen verstand van financiën, maar ik wil best geloven dat een gloednieuw stadion met alle bouwplannen er omheen meer geld genereert dan de huidige Kuip in een nieuw jasje steken. Een derde ring heeft toch iets van een oude dame met een pruik. Een nieuw, prestigieus stadion heeft veel meer uitstraling, zeker internationaal.
Ik bespeur bij mijzelf daarom de laatste tijd een zekere acceptatie van de gedachte dat er een andere Kuip komt. Met mij veel supporters, zo constateer ik op de diverse supporterssites. De felle anti-toon is aan het verbleken. Op de twee grootste fansites (fr12.nl en feyenoord-netwerk) is een meerderheid vóór.
Uit een AD-enquête van woensdag blijkt dat driekwart van de seizoenkaarthouders voorstander is. Een peiling van RTV Rijnmond en EenVandaag van drie maanden geleden gaf nog het beeld dat de meeste supporters tegen de nieuwe Kuip waren. Gaat het hoofd het dan toch winnen van het hart?
Als twijfelende supporter zou ik er inmiddels vrede mee hebben, als de gemeenteraad van Rotterdam donderdag alsnog het groene licht geeft. Mijn ‘Kuipvrees’ voor het nieuwe stadion neemt af. Ik ben er ook van overtuigd dat het een mooi stadion gaat worden. Allen één ding: die sfeer. Wat te doen met de zakelijke ‘supporters’?
Als ik in de gemeenteraad zou zitten, dan zou ik met een motie komen. De “Motie Witte Wijn”. Daarin zou primair instemming worden betuigd met het collegevoorstel om een garantie af te geven voor de bouw van een nieuwe Kuip. Maar als voorwaarde zou ik stellen dat er in het nieuwe stadion geen witte wijn meer wordt geschonken. Alleen bier en cola.
Er komt ook een poortjessysteem in de business-area. Niet op tijd terug op het stoeltje na de rust? Helaas. U komt er niet meer in en krijgt een stadionverbod. Ook komen er decibelmeters aan die kant. Wordt er niet hard genoeg geschreeuwd? Fikse boetes. Geloof me, de sfeer wordt fantastisch.
Feyenoord – MVV in 2018, ik kan mij er nu al op verheugen. Hopelijk wel in de eredivisie…

Paul Verspeek is verslaggever bij RTV Rijnmond. Hij is al ruim 40 jaar supporter van Feyenoord en zit iedere thuiswedstrijd in Vak TT. Hij schreef deze column op persoonlijke titel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl