nieuws

Een unieke wastafel in Brielle

ROTTERDAM - "XIIII TONEN HERINC IIII SOTEN"Deze tekst is geschreven op een wastafeltje uit de 15e eeuw, opgegraven in Brielle.Het staat voor "14 tonnen haring, waarvan 4 gezouten".
Brielle is in die tijd de grootste aanvoerhaven van haring in Nederland. De stad bezit de grootste buizenvloot. Buizen zijn de schepen die gebruikt worden voor de haringvangst.
Bij opgravingen in de binnenstad van Brielle zijn in 2002 resten van houten huizen en daarbij horende afvalputten gevonden. In één zo'n put is een bijzondere vondst gedaan: een leren etui met vijf beschreven wastafeltjes en een ijzeren schrijfstift.
Wastafeltjes worden in de Middeleeuwen gebruikt voor het maken van notities. Het zijn dunne, rechthoekige houten plankjes met bijenwas bestreken. Met een metalen stift wordt er in de was geschreven.
Schrijfstiften worden regelmatig bij opgravingen gevonden. Wastafeltjes zijn zeldzaam. Uniek aan de vondst van de wastafeltjes in Brielle is dat de tekst nog gedeeltelijk leesbaar is.
Het zijn aantekeningen over de handel in haring en de belasting de kerk over haring heft.
De wastafeltjes zijn te zien in het Historisch Museum Den Briel. De opgravingen in Brielle zijn gedaan door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl