nieuws

Odfjell betaalt zelf voor toezichthouder

Odfjell - Rotterdam-Botlek
Odfjell - Rotterdam-Botlek © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Het in opspraak geraakte tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek gaat een onafhankelijke toezichthouder aanstellen. Deze zogeheten auditor wordt betaald door Odfjell zelf, maar zal worden uitgekozen en voorgedragen door de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland.
Dit heeft de Noorse bestuursvoorzitter Laurence Odfjell woensdag afgesproken met burgemeester Aboutaleb en de provincie. Odfjell was op het matje geroepen door de burgemeester toen bleek dat het opnieuw lekkages had verzwegen.
Ook belooft het bedrijf dat de veiligheid op het terrein zal worden verbeterd en komen er extra veiligheidscontroleurs en een vertrouwenspersoon voor klokkenluiders.
Vertrouwensrelatie
Burgemeester Aboutaleb schrijft in een brief aan de gemeenteraad: "Het was een indringend gesprek, waarbij wij ons ongenoegen over de houding en het meldgedrag van OTR kenbaar hebben gemaakt. Daarvoor heeft Odfjell meerdere malen zijn excuses aangeboden in het gesprek."
Een meerderheid van de gemeenteraad maakte vorige week bekend dat wat hen betreft het tankopslagbedrijf gesloten wordt.
Verzwegen incidenten
De tankterminal werd bijna een jaar geleden volledig stilgelegd onder druk van de inspectiediensten en mag nu nog maar een derde van de 300 opslagtanks voor chemicaliën en olieproducten gebruiken.
Daarnaast loopt er nog een rechtszaak tegen Odfjell wegens verzwijgen van een ontsnapping van 220 ton butaan lekkages van het kankerverwekkende benzeen en andere verzwegen incidenten.
Dwangsommen
Vorige week onthulde RTV Rijnmond dat Odfjell eerder dit jaar tanks in gebruik heeft genomen waarvan de veiligheid nog steeds niet is aangetoond en dat een lekkage van een uiterst brandbare stof niet is gemeld bij de inspectiediensten.
Odfjell betaalde voor het illegaal gebruik van de tanks een dwangsom van 850.000 euro. Daarbij werden nieuwe dwangsommen opgelegd die een veelvoud zijn van het betaalde bedrag.