nieuws

Column Paul Verspeek: En nu echt Hand in Hand

Paul_Verspeek
Paul_Verspeek
ROTTERDAM - Vuurwerk bij de Kuip, rond middernacht op woensdag. Een vreugdevuur. Supporters vierden de beslissing van Leefbaar Rotterdam, om tegen de nieuwe Kuip te stemmen. Dé supporters? Nee, een handvol.
Vooral de tegenstanders van het nieuwe stadion hebben zich geroerd. Logisch dat zij opvielen: je gaat niet bij een thuiswedstrijd van Feyenoord zitten met een spandoek “Ik wil een nieuwe Kuip!” je gaat ook niet de mailbox van een raadslid volplempen met “Wel voor nieuwbouw stemmen, hè?”
De werkelijkheid is dat de supporters net zo hopeloos verdeeld zijn als de Rotterdamse gemeenteraad. Ik heb afgelopen nacht mijn traditionele rondje gemaakt langs de velden, toen de beslissing van Leefbaar duidelijk was: de diverse websites van Feyenoordsupporters. Dat varieerde, van “Yes, de Kuip is gered!”, tot “Gefeliciteerd hoor, eeuwig in de middenmoot!”
Voor de leiding van Feyenoord is het best lastig, als je het gesprek wilt aangaan met “de” supporters. Van hoogleraar cardiologie tot doorgesnoven hooligan, ze zijn allemaal even fanatiek als ze op de tribune zitten. Ieder op hun eigen manier, met hun eigen vocabulaire.
Het ligt voor de hand de FSV, de officiële supportersvereniging, uit te nodigen. En dan zoeken zij het maar uit hoe ze de totale achterban vertegenwoordigen. Maar één ding is duidelijk: dat gesprek moet er komen. Het veelbesproken draagvlak komt er alleen als de supporters enige vorm van inspraak krijgen.
De leiding van Feyenoord heeft dat ook door. Op het nippertje kwam er een open brief, waarin de supporters als zeer belangrijke gesprekspartners werden aangemerkt. Er werden beloftes gedaan, die voor mij nieuw waren: de spelerstunnel met klep blijft en de “zo gewenste staantribune” kan worden gerealiseerd.
Ik kan daar nu schamper over doen, over dat voortschrijdend inzicht, maar laten we het positief oppakken: het is een begin. Iedereen raakt er van doordrongen dat het clublied “Hand in Hand” de leidraad moet worden voor de planvorming rond de nieuwe en de oude Kuip.
Want we zitten nu door alle communicatiefouten, verdeeldheid en politiek gebakkelei wel met de gebakken peren. Waar je ook staat als supporter. Geen beslissing over een nieuw stadion en ook geen duidelijkheid over alle renovatieplannen. Vermoeiende maanden van gesteggel liggen voor ons.
Voorlopig is er nog helemaal niets in Rotterdam. Het seizoen moet nog beginnen maar de eerste nederlaag is al binnen.
Paul Verspeek is verslaggever bij RTV Rijnmond. Hij is ruim 40 jaar supporter van Feyenoord en zit elke thuiswedstrijd in Vak TT. Hij schreef deze column op persoonlijke titel.