nieuws

Verkeerde stof in verkeerde tank bij Odfjell

ROTTERDAM - Terwijl het debat donderdagmiddag in de gemeenteraad van Rotterdam over de problemen bij Odfjell nog gaande was, ging er weer iets mis op de tankterminal in de Botlek. Er werd een verkeerde stof in een verkeerde tank gepompt.
Het is alsof de duivel ermee speelt, is ook de reactie van Theo Olijve, sinds vijf weken directeur bij de Rotterdamse Odfjell-terminal. Vorige week nog betaalde Odfjell 8 ton aan dwangsommen omdat het zich niet aan de afspraken had gehouden en incidenten had verzwegen.
Naar aanleiding van deze onthullingen van RTV Rijnmond eiste een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad zelfs een complete sluiting van het bedrijf aan de Oude Maasweg. Odfjell werd eind juli vorig jaar geheel stilgelegd onder druk van de inspectiediensten en mag sindsdien nog maar een derde van alle opslagtanks gebruiken.
Laatste kans
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam besloot hierdoor woensdag de directie van het Noorse moederbedrijf op het matje te roepen voor een stevig gesprek. Tijdens dit gesprek zijn nieuwe afspraken gemaakt. Zo komt er een door de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland gekozen en door Odfjell betaalde toezichthouder op de terminal om de boel in de gaten te houden en komt er een verbeterplan voor de gehele terminal. Een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad ging hiermee uiteindelijk akkoord.
Verkeerd product in tank
Kort na het debat in de gemeenteraad meldde Odfjell zelf - middels een zogeheten CIN-melding - dat er iets verkeerd was gegaan. Er was een verkeerd product in een verkeerde tank terecht gekomen. Na een destillatieproces is er 1.280 kubieke meter (meer dan een miljoen liter) gasolie in een verkeerde tank gepompt. Het ging om gasolie dat door het brandpunt niet in de betreffende tank terecht had mogen komen, omdat de blusvoorzieningen daarop niet toegerust waren.
De gasolie is donderdagavond rond elf uur uit de tank naar een schip, een zogeheten lichter, gepompt dat daarvoor wel geschikt is. Dit zou enkele uren duren. De oorzaak van dit incident wordt nog onderzocht. Dit betekent ook dat er urenlang een verkeerd product in een verkeerde tank is gepompt. Toen Odfjell de fout ontdekte, is het pompen direct stilgelegd.
Directeur baalt
Theo Olijve, nog maar enkele weken directeur van de Rotterdamse Odfjell-terminal, baalt van het incident. “Dit mag bij geen enkel bedrijf gebeuren. We gaan een externe partij uitnodigen om te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Die komen vrijdag al langs."
Volgens hem heeft zijn bedrijf ondanks alle problemen alle mandaten gekregen van het Noorse moederbedrijf om verder te gaan. Hij verwacht dat dat Odfjell in Rotterdam nog enkele jaren nodig heeft om er weer helemaal bovenop te komen.