nieuws

Schuld Ruwaard van Putten Ziekenhuis hoger dan gedacht

ROTTERDAM - De schuld van het failliete Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse is hoger dan verwacht. De schuld is inmiddels opgelopen tot 42,5 miljoen euro. Dat hebben de curatoren in hun eerste verslag bekend gemaakt. Bij het faillissement op 24 juni werd de schuld rond 39 miljoen euro geschat.
De drie ziekenhuizen (Maasstad, Ikazia, Van Weel Bethesda) die de zorg in Spijkenisse hebben overgenomen, betaalden zes miljoen euro voor een deel van de inboedel. De overige spullen van het voormalige Ruwaard zullen door de curatoren worden verkocht.
Krap bij kas
De overnemende ziekenhuizen willen het ziekenhuis voor vijf jaar huren. De gemeente Spijkenisse is eigenaar van de grond en daarom ook juridisch eigenaar van het pand. De curatoren hebben de gemeente gevraagd te ondersteunen bij de verhuur en het onderhoud van het pand. Spijkenisse, dat zelf financieel krap bij kas zit, heeft gezegd aan dat verzoek niet te kunnen meewerken.
Oorzaak
De curatoren kunnen nog niet zeggen wat de oorzaak van het faillissement was. Wel maken zij uit de verslaglegging door de diverse Raad van Besturen op dat het ziekenhuis al vanaf 2008 last had van een teruglopend marktaandeel.
Personeel
De personeelsleden van het Spijkenisse Medisch Centrum, zoals de nieuwe naam van het ziekenhuis is, krijgen maandagavond duidelijkheid over hun toekomst. Dan wordt bekend of ze mogen blijven. Het gaat in eerste instantie om contracten voor drie of zes maanden.
Verloskunde
De afdeling verloskunde blijft nog tot 1 oktober open. De betrokken partijen (ziekenhuizen, verloskundigen en ambulancezorg) zoeken nog naar een oplossing na die datum.