nieuws

Steenarend Kay is een ganzenkiller

ROTTERDAM - Het is uitkijken geblazen voor ganzen in de buurt van Bolnes. Want daar loopt valkenier Willem Vrijenhoek rond. Met op zijn (gespierde) linkerarm Kay, een steenarend met een killersmentaliteit.
Kay wordt ingezet op terreinen waar het afschieten van ganzen niet is toegestaan. Hij verjaagt de vogels en zo af en toe maakt hij er eentje af. Het afgelopen seizoen heeft Kay 17 moorden gepleegd. Vooral zieke, jonge of oude ganzen moeten vrezen voor zijn klauwen. Die zijn zo groot als een mensenhand.
Boze boeren
Het werk van Kay bij Bolnes was een proef, die navolging vindt. Binnenkort vliegt de steenarend ook op Goeree-Overflakkee, in de Hoeksche Waard en op Voorne-Putten rond. Ook daar zijn boeren boos, omdat de ganzen schade veroorzaken aan gewassen en aan de natuur.
Bijdrage
De steenarend levert zo een kleine bijdrage aan de oplossing van de ganzenoverlast. In totaal moeten de komende jaren in Nederland 390 duizend ganzen worden gedood, zegt valkenier Vrijenhoek. Het merendeel zal worden afgeschoten door jagers.
Foto' 1: archief
Foto 2: Willem Vrijenhoek met Kay

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl