nieuws

Politie verhoort 51 mensen voor examenfraude

Ibn Ghaldoun
Ibn Ghaldoun © Roald Sekeris
ROTTERDAM - De recherche heeft afgelopen week 51 personen gehoord die voorafgaand aan hun eindexamen mogelijk gestolen examens hebben ingezien. Het gaat zowel om leerlingen van de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun als om mensen die er volwassenonderwijs volgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.
Er waren in totaal 58 mensen ontboden om naar een speciale locatie te komen om te worden verhoord. Een aantal was al op vakantie, vijf kwamen niet opdagen. Zij worden later alsnog verhoord.
Afgelopen maandag werden nog een 20-jarige Rotterdammer aangehouden en woensdag een 18-jarige Zoetermeerder. Ze worden allebei verdacht van betrokkenheid bij de daadwerkelijke diefstal. De Rotterdammer mocht donderdag naar huis en de man uit Zoetermeer vrijdag. Ze blijven wel verdachte.
Verder werd er nog een Rotterdammer van 17 aangehouden op verdenking van heling. Hij zou de examens verder verspreid hebben. Hij is geen leerling van de school. In totaal worden er nu 13 mensen verdacht van de diefstal van de examens. Hiervan zitten er nog twee vast: een 19-jarge vrouw en een even oude man.
Het grote onderzoek naar de examenfraude startte eind mei toen een VWO-examen Frans uitlekte via internet. Uiteindelijk bleken er 27 examens te zijn gestolen op de Ibn Ghaldoun. Het onderzoek naar de diefstal is zo goed als afgerond. Het onderzoek naar de verspreiding is nog in volle gang.