nieuws

Kerk opgegraven in Dordrecht

ROTTERDAM - Bij graafwerk rondom het nieuwe filmhuis The Movies, aan het Augustijnenkamp in Dordrecht, zijn bouwvakkers op fundamenten gestuit.
Het blijkt te gaan om een kerk, die gebouwd is aan het begin van de zestiende eeuw. Waarschijnlijk is het gebouw na de reformatie in 1572 buiten gebruik en in verval geraakt.
De nieuwe bioscoop, op de hoek van de Nieuwstraat en het Augustijnenkamp, gaat in september open. Deze week werd begonnen met werk in de voormalige voortuin.
Voor de fundering van een nieuw hek werd een sleuf gegraven en daarbij stuitten bouwvakkers op oude muren en zogeheten steunberen. Zij waarschuwden de archeologische dienst.
"We wisten dat hier ergens een kerk moet hebben gestaan, maar nu weten we dus precies waar", zegt archeoloog Mark Dost van de gemeente Dordrecht.
Hij noemt twee opvallende zaken op: "De fundamenten zaten nog geen 15 centimeter onder het maaiveld. En we vonden skeletten onder de oude vloer van de kerk."
De vondsten worden gefotografeerd en gedocumenteerd. Alles, dus ook de skeletten, blijft op z'n plek: "Volgende week gaat de sleuf weer dicht en het nieuwe hek er op", zegt Dost.