nieuws

Capelse ouders mogelijk dupe fraude kinderopvang

ROTTERDAM - Honderd ouders uit Capelle aan den IJssel en Zoetermeer zijn de dupe geworden van mogelijke fraude met toeslag voor de kinderopvang. De Belastingdienst is inmiddels een onderzoek naar de directie van kinderopvang De Parel. Dat zeggen de ouders.
De zaak kwam aan het rollen toen de gemeente Capelle aan den IJssel meldingen kreeg van ouders die plotseling waren geconfronteerd met een vordering van de Belastingdienst. De gemeente meldde de kwestie bij het ministerie van Sociale Zaken. Dat schakelde op haar beurt de Belastingdienst. Die zou een onderzoek zijn gestart, maar de FIOD bevestigt nimmer of het bezig is met een onderzoek.
Pamela da Costa Gomez is één van de ouders die zegt gedupeerd te zijn. Ze hoefde twee schooljaren geen cent te betalen aan kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel. Tot in 2012 een naheffing kwam van de Belastingdienst; een aanslag van bijna 13.000 euro.
Toeslag
Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag als zij minder dan een bepaald bedrag verdienen en een bijdrage betalen aan de kinderopvang. Ouders van de Parel hoefden dat niet te doen. Da Costa Gomez beschuldigt de directeur van De Parel ervan dat hij achter de ruggen van ouders om kinderopvangtoeslag heeft gekregen. Nu hebben de ouders de Belastingsdienst op hun dak. Die wil het geld van de toeslagen terug.
Da Costa Gomez is de gedupeerde ouders aan het verenigen. "Hoe meer mensen, hoe sterker we zijn," zegt de moeder strijdvaardig. "Ik denk dat in Capelle aan den IJssel zo'n honderd ouders in de problemen zullen komen."
De ouders weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun belastingaangiften. Pamela: "Maar ik kreeg vertrouwen doordat ik naar de Parel werd verwezen door de basisschool. De directrice had alleen maar lovende woorden. Bovendien kregen we een brief van de school dat de Parel goed was én gratis.''
Uitstel
Of er echt iets bij de Parel aan de hand is, is nog niet duidelijk. Feit is wel dat de belastingdienst Da Costa Gomez uitstel van betaling heeft gegeven, omdat de zaak wordt onderzocht.
De directie van het openbaar basisonderwijs in Capelle laat weten een gesprek te hebben gehad met de directeur van de Parel. Deze krijgt lopende het onderzoek het voordeel van de twijfel krijgt.
De advocaat van de directeur van de kinderopvang wilde niet reageren.
Foto: Pamela da Costa Gomez.