nieuws

Dwangsom voor Ashland in Zwijndrecht

Ashland_logo
Ashland_logo
ROTTERDAM - Het chemisch bedrijf Ashland Industries Nederland in Zwijndrecht moet binnen een week zorgen dat de sprinklerinstallatie weer werkt. De Omgevingsdienst en de de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hebben het bedrijf daarom woensdag een dwangsom van 50.000 euro opgelegd.
Bij een inspectie bleek dat een gedeelte van de sprinklerkoppen in de reactorplant niet goed werken. De oorzaak hiervan is onbekend. Ashland maakt grond- en hulpstoffen voor onder meer de farmaceutische en de papier-, verf- en cosmetica-industrie.
De inschatting van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is dat een eventuele brand beheersbaar is, maar niet geblust kan worden met de sprinkler.
Laad- en losverbod
Ook bij de laad- en losplaats voor het giftige en zeer brandbare ethyleenoxide bleken de sprinklers onvoldoende te functioneren. Daarom is het laden en lossen op deze locatie verboden. Naleving van dit verbod wordt middels een last onder dwangsom van € 50.000,- afgedwongen.
Binnen een week moet het bedrijf een plan van aanpak aanleveren waarin ze aangeeft welke maatregelen binnen de gehele fabriek worden doorgevoerd en binnen welke termijn.
Daarnaast kan het bedrijf extra inspecties verwachten, waarbij ook andere onderdelen van de bedrijfsvoering intensief gecontroleerd zullen worden.