nieuws

Waarom stinkt de schone afwas soms?

afwas.cropresize.tmp.jpg
afwas.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 13 juli werd de volgende vraag gesteld:Jos uit Spijkenisse: Waarom stinkt in de zomermaanden de schone afwas die uit de vaatwasser komt zo verschrikkelijk? Ik ruik het ook soms bij verschillende restaurants. Het lijkt wel rotte vis. Het is echt een verschrikkelijke lucht. En zo zonde als je wat lekkers op je bord hebt. Ik heb al zo vaak geprobeerd er wat aan te doen. Niemand schijnt hiervoor een oplossing te hebben.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Stank komt van afvalresten die door de hogere temperatuur sneller worden omgezet in allerlei stoffen. Hierbij komen vluchtige stoffen bij vrij die in de lucht verdwijnen en als stank wordt waargenomen. Zwavel verbindingen uit het voedsel kunnen sterke reuk verspreiden.
Het is niet ondenkbaar dat als men de afwasmachine vaak gebruikt men deze ook regelmatig moet schoonmaken omdat er allerlei resten in de leidingen en aan de rubberen strips blijven kleven.
De meeste mensen maken de fout om de vaatwasser steeds te sluiten zodra ze er iets in zetten. Dan wordt de boel vochtig, gaat schimmelen en stinken. Eigenlijk moet de vaatwasser constant op een kier staan. Behalve natuurlijk tijdens het draaien. Maar ook meteen als het klaar is met z’n programma moet je de vaatwasser meteen weer op een kier zetten zodat het kan uitwasemen.
Dus kortgezegd: hij moet altijd op een kier staan, behalve tijdens het wassen.
Je moet de filters ook goed schoon maken.
Als je zeker weet dat het filter schoon is, kan je soda proberen om de luchtjes uit de machine te halen. Meestal helpt het om wat soda in de vaatwasser te doen en op de hoogste temperatuur zonder vaat te draaien. In bijgaand forum van Klusidee worden verschillende varianten van deze methode beschreven.
www.klusidee.nl/Forum/viewtopic.php?t=7084