nieuws

Waarom spelen sporters onder de Olympische vlag?

olympisch.cropresize.tmp.jpg
olympisch.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 13 juli werd de volgende vraag gesteld:Nellie uit Zijndrecht:  Er zijn sporters die onder de Olympische vlag meedoen. Als ze winnen wordt de Olympische hymne gespeeld als volkslied. Waarom spelen ze dan niet het volkslied van hun eigen land.Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Afhankelijk van de situatie in landen rond de tijd van de Olympische Spelen kunnen sporters deelnemen als onafhankelijke Olympische deelnemers en uitkomen onder de Olympische vlag en hymne zonder een land te vertegenwoordigen.
Bijvoorbeeld als een land geen eigen Nationaal Olympisch Comité heeft. Bij de laatste Olympische spelen gebeurde dit voor het nieuwe land Zuid-Soedan.
Na de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010 besloot het IOC dat sporters uit de voormalige Nederlandse Antillen, die zich zouden kwalificeren, en niet voor Aruba of Nederland wensten uit te komen, dan als onafhankelijk Olympische deelnemer mochten meedoen onder de Olympische vlag. Kortom het kan bij uitzondering voorkomen. Het gaat bij iedere spelen om enkele sporters die om verschillende redenen aan het IOC toestemming vragen om onder de Olympische vlag te mogen uitkomen.