nieuws

Rotterdams 'krekelvrouwtje' gaat vrijuit

ROTTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken neemt geen verdere maatregelen tegen een Rotterdamse die krekels had losgelaten in haar tuin.
Over de krekels was grote ophef ontstaan. De journaliste Mirjam de Winter had de beestjes losgelaten omdat ze leuk zouden klinken op zomeravonden. Een milieu-activist kwam erachter en waarschuwde de autoriteiten. Het uitzetten van dieren is namelijk verboden.
Onschadelijke huiskrekels
Mirjam de Winter gaf daarop twee van haar krekels aan Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, die vaststelde dat het om relatief onschadelijke huiskrekels ging. Het ministerie laat nu in een brief weten dat de journaliste artikel 14 van de Flora- en Faunawet heeft overtreden. Het wordt haar vergeven omdat er geen gevaar is: het gaat om een inheemse soort en de dieren zullen in de winter waarschijnlijk allemaal doodvriezen.
Krekels in museumcollectie
Voor De Winter is het onverwachte avontuur hiermee afgelopen. "Ik vind het wel leuk dat er nu twee van mijn krekels in de collectie Dode Dieren Met Een Verhaal van het museum te zien zijn, geprepareerd en wel, met de brief van het ministerie erbij". Ze heeft geen plannen om nog eens zoiets te doen.