nieuws

WikiWeetje 15 juli

ROTTERDAM - Vandaag was niemand minder dan 'Mr WikiWeetje' Vincent Wever te gast in de studio om live in de uitzending het volgende feit wereldkundig te maken...
Wikiweetje van maandag 15 juli: Het eerste Europese schip gebouwd in Australië werd gebouwd door de Nederlandsers.
Het heette 'Sloepie', was 20 meter lang en 6 meter breed. Schipbreukelingen van de VOC-schip Zeewijk waren verantwoordelijk voor de bouw. Dat schip liep op 29 juni 1727 op de klippen voor de westkust van Australië.
Een aantal overlevenden wist een eilandje te bereiken en zich maandenlang in leven te houden. Met het wrakhout en hout van mangrovebossen op het eiland kwam op 28 februari 1728 Sloepie gereed. Het leek op een Hollands vissersschip. Wel had het twee oude kanonnen van de Zeewijk. Die moesten de kostbaarheden tegen piraten beschermen.
Van de 208 opvarenden die uit Vlissingen waren vertrokken, kwamen er 82 uiteindelijk met Sloepie op 30 april 1728 in Batavia aan. 10 man kwam om bij een eerste poging om tijdens de schipbreuk een reddingsboot te water te laten, van 12 man die een eerste poging deed om met een reddingsboot Batavia te bereiken is nooit meer wat vernomen, twee jongens werden op het eiland ter dood veroordeeld vanwege sodomie en voor zes man was de reis met Sloepie te veel van het goede.
In 1840 vond de Beagle (foto), het schip met Charles Darwin aan boord, de plek van de Zeewijk terug.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeewijk_(schip)