nieuws

Omstreden Dordtse oud-politicus Chiel Koning overleden

ROTTERDAM - De Dordtse oud-politicus en huisjesmelker Chiel Koning is op 95-jarige leeftijd overleden. Koning stond bekend als een uitgesproken en omstreden figuur. Hij was in de jaren negentig raadslid voor de Centrum Democraten en deed in 1999 als lijsttrekker nog een vergeefse poging in het Europees Parlement te komen.
Koning werd in de jaren '70 en '80 bekend als huisjesmelker. Hij was in die tijd in menig rechtszaak verwikkeld met zijn oud-werkgever, de gemeente Dordrecht. Hij typeerde het stadsbestuur in die tijd als 'een stelletje krakers'.
Rechts-extremist
In 1974 deed hij als lijsttrekker van de door hemzelf opgerichte Vrije Democraten een eerste poging om in de gemeenteraad te komen. Dat mislukte. In een interview in het toenmalige weekblad Merwesteyn zei Koning pas echt gelukkig te zijn op 1 januari "als ik op televisie al die Arische mensen het nieuwsjaarsconcert in Wenen zie spelen. Allemaal blanke mensen, mooi hè."
Het weekblad kreeg golven kritiek over zich heen. In de stad verschenen stickers op brievenbussen met 'Hier geen Merwesteyn' en journalist Philip ten Brink moest zich bij Sonja Barend op televisie verantwoorden waarom hij een rechts-extremist geïnterviewd had. Ten Brink zei dat dat was gebeurd om Koning te ontmaskeren.

Spruitjes

Bij de installatie van de eerste zwarte wethouder in Dordrecht, op 1 mei 1990 liet Koning zich ook kennen. Als CD-raadslid merkte hij op: "Ik ben blij dat D66 ook iemand heeft gevonden die kan lezen en schrijven." Hij doelde daarbij op Hubert Fermina, maar na de vergadering wilde hij dat voor de microfoon van Radio Rijnmond bevestigen noch ontkennen.
"Ik vraag u toch ook niet of u vanavond spruitjes eet", zei Koning. Hij wist dat hij als raadslid tijdens vergaderingen veel mocht zeggen, maar buiten de raadszaal op zijn woorden moest letten. In 1995 ging dat mis, toen hij een toespraak op papier aan een journalist van dagblad De Dordtenaar gaf.
Veroordeeld
De rechter oordeelde twee jaar later dat Koning 'racistische pamfletten' verspreid had en veroordeelde hem tot twee weken voorwaardelijke celstraf en tweeduizend gulden boete. Het maakte de naar de media toch al niet spraakzame Koning nog meer kopschuw voor journalisten. Na z'n vertrek uit de Dordtse raad werd het stil rond zijn figuur.
Chiel Koning is op 9 juli overleden en wordt maandag begraven in Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl