nieuws

Zes mensen voor Roemeense rechter voor roof Kunsthal

Kunstroof Kunsthal 16-10-12
Kunstroof Kunsthal 16-10-12 © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Zes mensen moeten in Roemenië voor de rechter verschijnen in verband met hun mogelijke rol bij de roof van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. Wanneer het proces tegen hen plaatsvindt is nog niet duidelijk.
Twee van de zes aangeklaagden zouden de kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso, Claude Monet en Paul Gauguin in oktober hebben gestolen. De andere vier worden als medeplichtigen beschouwd. Een van hen is de moeder van een van de twee dieven.
De directie georganiseerde misdaad van het Roemeense Openbaar Ministerie schat de schade op 18 miljoen euro.
Een van de vier personen die van medeplichtigheid wordt verdacht, is voortvluchtig. Een ander mag het begin van het proces buiten de gevangenis afwachten.
De zeven kunstwerken zijn nog niet terecht. De Roemeense zender Antena3 meldde in maart dat de nu aangeklaagde moeder van een van de twee hoofdverdachten zou hebben gezegd dat de gestolen werken van Matisse en Gauguin verbrand zijn.
Haar zoon zou met de twee schilderijen tevergeefs door Roemenië hebben gereisd in de hoop ze te kunnen verkopen. Zijn moeder zou hem hebben willen helpen door ze te verbranden. De politie in Rotterdam zei toen in een reactie dat er geen enkel bewijs is dat het verhaal klopt.