nieuws

Nog eens 137 ontslagen bij ziekenhuis Spijkenisse

ROTTERDAM - UPDATE: NIEUWE GETALLEN. Bij het Spijkenisse Medisch Centrum zijn per direct nog eens 137 mensen ontslagen. Het vroegere Ruwaard van Putten Ziekenhuis gaat nu verder met ruim 500 werknemers.
Voor de ongeveer 100 medewerkers van de facilitaire dienst is de toekomst onzeker. In de komende maanden wordt bekeken of ze herplaatst kunnen worden bij een van de ziekenhuizen die het Ruwaard van Putten Ziekenhuis vorige maand overnamen.
Op de dag van het faillissement werkten 830 mensen in het Spijkenisser ziekenhuis, inclusief facilitair personeel. De afgelopen weken zijn al zo'n 80 personeelsleden op straat gezet.
Per koerier kregen de 750 overgebleven werknemers maandagavond een brief over hun toekomst thuisbezorgd.
Van de ruim 500 medewerkers die niet direct ontslagen zijn, mogen 170 mensen nog zes maanden blijven. De rest heeft een baangarantie voor drie maanden gekregen.
Korte duur
De meeste personeelsleden hebben dus een kortstondig contract gekregen. Dat loopt tot 1 oktober, de datum waarop de partijen achter het ziekenhuis (het Maasstad, het Ikazia en het Van Weel Bethesda-ziekenhuis) willen stoppen met de acute zorg in Spijkenisse. Omdat nog onbekend is hoeveel verplegend personeel dan nodig is, hebben deze mensen een overeenkomst van korte duur gekregen.
Ook zijn sommige personeelsleden teruggezet in functie of schaal en moeten veel medewerkers beschikbaar zijn voor werk in de andere ziekenhuizen.
Veel keuze hebben de werknemers niet, omdat er door het faillissement geen sociaal plan is. Zelfs de vakbonden zouden niet op de hoogte zijn gesteld.
Flexwerkers
Het moreel onder het personeel is tot een nulpunt gedaald, ook omdat maandag de eerste flexwerkers van het Maasstad Ziekenhuis zijn gesignaleerd. Die komen daar werken om de gaten in Spijkenisse op te vullen.
Dat vergroot het vertrouwen in de nieuwe leiding niet, zeggen ingewijden. Veel personeelsleden van het ziekenhuis zeggen dan ook uit te kijken naar een andere baan.